Има ефект на профилактика на остеопорзата и счупванията

Дори една минута тичане или интензивни упражнения всеки ден подобряват състоянието на костите при жените, показва ново британско проучване.
Ефектът се установява при кратки взривове на физическа активност с висока интензивност при жени преди менопаузата, както и при по-умерено натоварване за по-възрастните.
Изследователите разглеждат данни за повече от 2500 жени, като сравняват нивата на тяхната активност със здравето на костната система, проследено чрез ултразвуково изследване.
Така установяват, че при 1 минута високо физическо усилие под формата на спринтово бягане или упражнения с тежести
ефектът е около
4 процента
по-плътни и
здрави кости
А при жените, които се затичват средно за 2 минути на ден, костното здраве било с около 6% по-добро по всички показатели.
Доброто състояние на костите има множество ползи за здравето, включително намаляване на риска от остеопороза (разговорно наричана рехави кости) и счупвания в по-напреднала възраст. Смята се, че жените са по-засегнати от остеопороза в късните годинти на живота си, тъй като след менопаузата при тях рязко намалява хормонът естроген, който до този момент е балансирал обменните процеси в костите.
Проучването е било замислено като проверка дали високоинтензивните кратки натоварвания, които за много хора са по-примамливи, защото не изискват драстична промяна в графика им, може да имат профилактична роля в съхраняването на костната плътност.
Оказало се, че кратки тренировки с високо натоварване на мускулите са по-полезно или поне толкова добро за костите, колкото и по-продължителни, но епизодични включвания в упражнения или бягане. Изводът поощрява учените да препоръчат
вмъкване на минута
върхово натоварване
всеки ден
Животът предоставя стотици възможности за такава спонтанна профилактика съвсем между другото. Например да проявите повече упорство да хванете приближаващия автобус, който иначе бихте изпуснали, да се затичате с домашния си любимец, докато го разхождате, да се включите в игрите на внуците и т.н.
Неколкоминутна тренировка е по силите дори на хора, които вече имат оплаквания от страна на ставите, костите, мускулите, а скелетът ще се отблагодари с по-добро общо състояние.
Проучването е извършено по метода на напречното сечение, който оценява данни за избрани по възрастов признак групи от населението за определен момент. Затова не можем да бъдем сигурни дали физическата активност с висок интензитет води винаги и при всички участници до по-добро здраве на костите, или има обратна зависимост - хората с по-добро състояние на костите да извършват повече физически дейности с голямо натоварване, уточняват от екипа.