Изследователи от университета в Аделаида, Южна Австралия, са разработили система с изкуствен интелект, базирана върху модерна медицинска апаратура. Тя може да определи, кога пациентът ще умре почти толкова точно, колкото и обучени специалисти. Предполага се, че в бъдеще тази технoлогия ще помогне за по-ранното откриване и лечение на много сериозни заболявания, пише The Daily Mail.

Чрез помощта на изкуствения интелект, учените анализирали снимки на гръдния кош на 48 пациенти на възраст под 60 години. Системата предсказала, кои от тях ще умрат в следващите пет години с 69% точност. Изследователите обясняват това с факта, че компютрите понякога могат да забелязват неща, които лекарите не са в състояние на видят.

Иновативният рентген разкрива в 7 сегмента с общо 15 957 индивидуални характеристики (биомаркери): 417 от тях са в състояние да увеличат риска от смърт през следващите 5 години.

Много от прогнозите съвпадат с предположенията на лекарите, като най-точните са направени на пациенти с тежки форми на хронични заболявания, като застой на сърдечна недостатъчност и емфизем.

Медицинска апаратура с изкуствен интелект предсказва датата на смъртта на пациенти и в американска болница

Лекари в болнично заведение в Бостън първоначално използват суперкомпютъра за асистиране при операции, докато не откриват, че той може да разбере какво е състоянието на пациента преди дори да му бъде поставена диагноза от специалист.

В медицинската апаратура се съхраняват данни на над 300 хиляди бивши и настоящи пациенти на клиниката, като параметрите на тяхната жизнеспособност се записват на всеки 3 минути. Сред тя са нивото на кислорода в кръвта и кръвното налягане.

Технологията може да предскаже кога даден пациент ще умре с точност 99%, използвайки данни за неговото състояние преди и сега.

"Машината е толкова дяволски точна, че щом каже, че ще умрете, то най-вероятно вашият живот ще приключи през следващите 30 дни", казва д-р Стив Хорнг от Beth Israel Deaconess Medical Center.