На читателския въпрос отговаря доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ "Александровска"

Белите, или "млечни", петна по ноктите са сравнително често срещано състояние. Засягат най-вече пръстите на ръцете и ги наблюдаваме предимно при деца и млади жени. На какво се дължат? Обичайните обяснения са "липса на витамини" или "липса на калций", но те не са верни, независимо че може да ги чуем дори при медицински преглед. Според научните изследвания основна причина е травмата. Най-често става дума за минимално увреждане в основата на ноктите, което води до поява на бели петна. Може да се причини от несръчен маникюр, гризане на ноктите или друга лека травма.
По този начин се смущава нормалното вроговяване на нокътната плочка.

Дефектите във вроговяването изглеждат като бели петънца, които нарушават само цвета, но не и обичайната гладкост и лъскавина на ноктите.

Белите петна са безобидно явление и не се нуждаят от лечение. Изчезват постепенно с израстването на засегнатия нокът и отдалечаването от нокътната основа (матрикс). Петънцата се придвижват бавно към свободния край на ноктите. Времето за придвижване нагоре и изчезване на белия цвят е около 8 седмици (това е периодът, необходим на един нокът, за да израсте изцяло).

Кога белите петна са белег за заболяване?
Трябва да се разтревожим, ако забележим не малки петънца, а няколко тесни, бели, успоредни ивици в основата на ноктите.

Тези бели ивици обикновено засягат много нокти, а не само един или два. Хората с такива ивици по ноктите трябва задължително да се изследват за хронично
чернодробно заболяване, пелагра или хипоалбуминения вследствие засягане на бъбреците. Причината може да бъде и химиотерапия по повод туморно заболяване. Отравяне с арсен, олово и други тежки метали също води до промяна в цвета на ноктите. Сериозно нараняване на ноктите (затискане с вратата на колата или непрекъснато гризане със зъби) също е в състояние да причини подобно побеляване. В редки случаи причината може да бъде травма от много тесни обувки.

Друго заболяване е побеляването на целия нокът. Обикновено това е вроден дефект или белег за странично действие на някои лекарства (най-често сулфонамиди).
Гъбичките по ноктите също могат да предизвикат бяло оцветяване. Това е типичната повърхностна бяла гъбична инфекция. Нокътната плочка е трошлива, рони се и белият цвят засяга не основата, а свободния край на ноктите. Диагнозата се поставя чрез микроскопско изследване и посявка. Лечението е трудно, като успехът зависи от броя на заболелите нокти и степента на засягане на всеки отделен нокът. Използват се специални противогъбични препарати и лакове за нокти. При условие че инфекцията обхваща голяма част от ноктите, се предписва вътрешно лечение в продължение на 2-3 месеца. В последните години се появиха и специализирани лазери за лечение на гъбичките на ноктите, но все още този метод не е широко застъпен.

Рядко причината за бяло оцветяване е не самият нокът, а кожата под него - т.нар. нокътно легло. В тези случаи бялото оцветяване не се придвижва нагоре и изчезва, като натиснем засегнатия нокът. Възможно е задната половина на ноктите да е с нормален цвят, а предната - с бял цвят. И тук белият цвят може да означава заболяване - чернодробна цироза или хронично бъбречно засягане. Среща се обаче и при напълно здрави хора, като се обяснява с лек оток на нокътното легло.