Това казва д-p Никoлaй Мoйнoв, нaчaлник нa нeвpoхиpypгичното отделение пpи МОБАЛ “Д-p Ст. Чepкeзoв”

В началото на май отделението по неврохирургия във Велико Търново влезе в новините заради пребито от баща си 10-годишно момче. От родителското насилие детето бе със сериозна черепна травма, след проведено лечение то бе изписано живо и здраво.

От началото на 2017 г. пациентите с тежки черепно-мозъчни травми, лекувани оперативно или консервативно от неврохирурзите в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов”, са над 40.

“Пациентите ни са толкова много, че

за 4-те месеца на

2017-а почти стигаме

броя на операциите

от 2016 г.

Към момента оперативните интервенции са 80, а за цялата минала година - 88.

При 14 легла в отделението болните ни сега са 17. Всички пострадали от пътни произшествия, паднали отвисоко, жертви на побоища или злополуки от областта получават адекватно лечение при нас и не се налага да превеждаме пациенти в неврохирургични клиники с по-високо ниво на компетентност”, категоричен е началникът на търновските неврохирурзи д-р Николай Мойнов.

Преминалите тази година болни са над 190, а за цялата минала година пролежалите пациенти са 465. Трима лекари с над 15-годишен стаж в неврохирургията поемат цялата патология в резултат на травматизъм на главата, гръбначния стълб и периферните нерви. Заедно с тях за пациентите се грижат 7 опитни медицински сестри и 5 санитари.

Успеваемостта на медиците се дължи и на добрата им колаборация с анестезиолозите в стационара, защото болните в безсъзнателно състояние пролежават в ОАИЛ, където медицинската апаратура и условията за работа са на най-високо ниво.

Така случаите на оперирани пациенти с интрацеребрални хематоми (вътремозъчни кръвоизливи) са 1-2 месечно, и то с добър резултат.

Оперативната ангажираност на д-р Мойнов и колегите му д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов все по-често включва тумори и туморни заболявания.

“Бройката на тези пациенти постоянно нараства, а за това принос има и отличната диагностична апаратура в отделението по образна диагностика на МОБАЛ”, отбелязва д-р Мойнов.

В практиката на неврохирурга, макар и по-рядко, влизат и вродени заболявания като менингоцеле (спина бифида), краниостеноза, хидроцефалии. Не правят изключение болни, нуждаещи се от стабилизиращи операции на гръбначния стълб, пациенти с мозъчен абсцес, а наскоро успешно е лекувана и жена с мукоцеле.

Ежедневие за търновските неврохирурзи е срещата с пациенти с гръбначна стеноза и дискова херния. Последната всява страх у болните, при все че няма човек в активна възраст, който да не е страдал от болки и схващания в гръбначния стълб.

Когато те са резултат от дискова херния, която може да засегне всеки сегмент на гръбнака, хирургичното решение на проблема винаги се предшества от консервативна терапия.

“Щом медикаментите спрат да помагат в овладяване на неврологичната симптоматика като силна болка, изтръпване, загуба на чувствителност, невъзможност за контрол над позивите за уриниране и дефекация,

хирургията от

крайна мярка

се оказва

единствен изход

Страхът на болните от операция е неоправдан”, категоричен е неврохирургът.

До края на 2017 г. той и колегите му ще разполагат с нова апаратура, процедурата за чието закупуване вече е в ход и ще осигури високоскоростен дрил, операционен микроскоп и специфичен инструментариум.

Д-р Мойнов очаква повереното му отделение да се сдобие със специализанти, които той и колегите му да обучават. “Ако няма млади хора, кой ще остане и ще работи след нас? Надявам се много скоро да привлечем поне един колега и да вдигнем нивото на отделението”, казва д-р Мойнов.

Завиден опит в професията имат и неврохирурзите д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов.
Завиден опит в професията имат и неврохирурзите д-р Петър Тодоров и д-р Динко Аладжов.