Всеки втори млад лекар не е мотивиран да се реализира в България. Това съобщиха от Българския лекарски съюз /БЛС/, цитирайки данни от анкета сред 515 млади лекари, извършена през май. Допитването е направено с подкрепата на здравна платформа и Асоциацията за развитие на медицинската общност. Местата за специализация са недостатъчни според 86 на сто от запитаните. Младите лекари посочват, че предпочитат връщането на конкурсния изпит вместо събеседването, което се практикува в момента.

Над 67% от младите специализанти изразяват виждането си, че университетската болница е най-подходящото място за следдипломните обучения, а 20,8% заявяват желание болницата, в която специализират, да е многопрофилна.

Повече от половината анкетирани посочват за предпочитана начална заплата 1000-1500 лв. по време на специализацията. Всяка година около 500 специалисти напускат България, за да намерят по-добри условия на труд. Основна причина за миграцията е ниското заплащане, което не компенсира инвестициите, вложени за обучението по медицина и не кореспондира с полагания лекарски труд.