Не им обръщате особено внимание. На пазара са целогодишно, на трапезата - ежедневно. Вярно, нямат много общо с бутиковото производство от градината на баба, но без тях нито салатата е „Шопска”, нито моцарелата е „Капрезе”.

Червеният плод в ботаническия смисъл на думата е повече от съставка на салата и нещо, което се смила на салца есенно време. Доматът е суперхрана, богата на антиоксиданти, витамини, минерали, фибри и е полезна в борбата с различни заболявания.

-----
В една чаена чаша нарязани домати има над 30% от дневната дажба витамин С, 24% от тази на биотина, 16% - витамин К, и почти една десета от нужното количество фибри. При това на цената на само около 30 ккал.

Полезни са за здравето на кожата
Доматите съдържат ликопен – мощен антиоксидант от групата на каротеноидите. Забавя стареенето на кожата и я предпазва от появата на петна. Неслучайно се използва в много козметични продукти, в това число почистващи кожата и слънцезащитни.

Подпомагат предпазването от рак
Сурови или сготвени, доматите са добър източник на полезни вещества, но благодарение отново на ликопена се нареждат и сред лидерите в предпазването от някои видове рак - на маточната шийка, на гърдата, на стомаха. Редица изследвания посочват именно повишения прием на ликопен като средство за намаляване на риска от това заболяване.

За останалите причини четете на mila.bg