В третата книга от поредица “Лечителите на България”, както и в предишните две, ще откриете интервюта с народни лечители от различни кътчета на родината, някои от тях публикувани за първи път на страниците на в. “България Днес”. Независимо дали лекуват чрез билколечение, масажи, биоенергия, минерали, рейки или друг вид терапия, лечителите имат само една цел – да помогнат на нуждаещия се, да спасят живот, да вдъхнат сили и кураж.

В “Лечителите на България” ще прочетете ценни съвети и пълен арсенал от бойни оръжия срещу болестите;ще разберете как помагат народните лечители; къде и как да ги потърсите и да установите контакт с тях.
Представяме Ви д-р Атанас Михайлов.

Д-р Атанас Михайлов

С извара лекувам ангини. Обявил съм война на антибиотиците. Церя “перде” с морска сол. Над 5000 пациенти съм върнал от “оня свят”.

Кой е той?

Д-р Атанас Михайлов е от Хасково. Завършил е медицина в Пловдивския университет, специалност “Вътрешни болести”. Служил е на бившето летище в Узунджово, а след това се мести в столицата, където среща съпругата си. Повече от 30 години д-р Михайлов лекува успешно чрез хомеопатия и фитотерапия. Има частен кабинет и няколко форума в интернет, на които отговаря на въпроси.


– Д-р Михайлов, откога се запалихте по природолечението?
– Това е стара история. Аз съм от Хасково. В града ни имаше един гениален майстор, който наместваше навехнати крака и ръце. Той беше без диплома за лекар, беше фелдшер и затова си имаше неприятности. Като станах свидетел на тях, реших, че аз първо трябва да стана лекар, и след това да започна да прилагам лечение с природните средства. Така и направих. Иначе съм гледал как баща ми оправяше сериозните ангини с компреси, израснал съм сред хора, които прилагат природните методи за лечение и исках да практикувам като тях.
– Казахте, че баща ви е лекувал с компреси. Какво представляваха те?
– Слагаше на парче вълнен плат силна ракия и черен пипер. Поставяше го върху гърлото с една дебела опаковъчна хартия отгоре. Може и целофан или алуминиево фолио. Вълнен шал закрепваше компреса. Това е едно средство, което тогава действаше добре. Сега има още по-добри неща. С годините стигнах до една идея и тя е проверена в практиката. Това е лечението с компрес от извара, който лекува ангините. Един сантиметър извара се слага в тензух и се увива върху гърлото. Ако има болки в ушите, се слага върху тях. Ако човек е болен от пневмония – върху белите дробове. При възпалени яйчници – върху тях. Така че това е едно незаменимо природно средство при разни възпаления, които могат да бъдат предизвикани от грипа или други инфекции.
– А интересът ви към хомеопатията откога е?
– Случайно се срещнах с д-р Йончо Йончев, единственият преди години лекар хомеопат. Той беше оформил база данни и принципи за това лечение. След изпити почнах и аз да я прилагам. Преди това сам себе си излекувах с фитотерапия от тежка пневмония. Специалисти, гледали рентгеновите ми снимки, ме питат как още съм жив, но аз редувах компреси от извара в тензух върху възпаленото място. След 9 компреса за три дни нямаше и помен от болестта. Народният лечител Петър Димков го е описал блестящо това лечение. Следващият ми пациент бе дъщеря ми. Беше хванала стафилококово възпаление на очите. Две години й капвахме и мазахме очите, но резултат не се виждаше. Накрая пробвах народна медицина със следната рецепта – настойка от пресен невен накисната в 80° спирт – 20 капки от настойката се разтварят в 50 мл вода за промивка на очите. Колегите от ИСУЛ смятаха, че проблемът е в нерезорбирана мембрана и оттам е запушен слъзен канал. Но за три дни нещата отшумяха, било е най-банално възпаление. А това създава проблем на много бебета, на които предписват антибиотични капки.
– Лекувате и перде, как?
– 200 грама морска сол се разтварят в литър вода. Сместа трябва да ври 15 минути, след което се охлажда. Сутрин и вечер с разтвора се правят очни промивки в продължение на две седмици. Лесно е.
– Добре, а вие можете ли да препоръчате рецепта, с която да преборим бързо грипа?
– Да, за 24 часа. Ето я рецептата. Сутрин още на гладно, приемете една лъжица английска сол с възможно по-малко количество вода – до 70 грама. Вземате ги и не пийте и не яжте нищо половин час. След това започвате ударно да пиете гореща вода или чай без захар – колкото по-топли, толкова по-добре. Тези течности се приемат целия ден като общото количество за 24 часа не трябва да пада под два литра задължително. И може да ви се стори невъзможно, но без никаква храна до следващата сутрин, ще сте здрави и в супер кондиция. Не са ви нужни никакви други лекарства.
– Не дава ли по-бавен резултат хомеопатията и фитотерапията, докторе?
– Не бих казал. Просто трябва да се намери майсторът. Можем да действаме и при спешни състояния с хомеопатия при рингит например, при който бързо се развива оток на гласните връзки и може да настъпи рязко задушаване. Той се повлиява много бързо с апис (настойка от пчела).
– Вие сте противник на антибиотиците.
– Да, от години водя война с тях. Е, случвало ми се е и аз да изписвам антибиотик, но първо ще посъветвам хората как да се излекуват без него.
– Няколко пъти сте надхитрявали и диабета?
– И не само него. Лекувам безплодие, особено при жените се получава почти 90% успеваемост. Над 5000 пациенти съм върнал от “оня свят”.
– Какво още можем да “вземем” от природата, за да сме здрави?
– Разбира се, това е клеевата тинктура. Това е достъпно средство, което може да се приготви във всеки дом. Има я и по аптеките. Купувайте от кошарлиите на пазара или от магазина за пчелни продукти пчелен клей. Тридесет грама се нарязват, заливат се с деветдесет процента етилов спирт, който може да се купи от аптеката. Доброто разтваряне се получава след около една седмица, но ако се налага, може да започнете да го ползвате веднага. Разтвореният прополис е тъмен като коняк. За възрастните се приема 25 капки три пъти на ден. За деца до една година по две капки два пъти на ден.
– Напоследък се говори за т.нар. “хранителна химиотерапия”, какво означава тя?
– Тя е особено ефективна, когато онкологичното заболяване още няма никакви прояви, но в организма вече са се явили изменени клетки, които са диагностицирани. Те още не са се превърнали в тумор, способен да прораства в тъканите и да дава разсейки. В този период е уместно менюто да включва храни като ечемик, овес, пшеница, ръж и лук. Те съдържат мощни противоракови вещества – амилан, бета глюкан. Бета глюканите се съдържат в триците на житните растения и в клетъчната стена на дрождите. Най-голямо е съдържанието им в ечемика и овеса, в по-малки количества са в ръжта и пшеницата. По принцип противораковите молекули в полезните продукти блокират рака във всички стадии. Например в чесъна, цитрусовите плодове и зелето има вещества, защитаващи гените от увреди на първия стадий. Вещество, което се съдържа в зеления чай, пък блокира прорастването на тумора в кръвоносните съдове, туморния растеж и метастазирането. В тази чудесна работа на зеления чай помагат малината, къпината и боровинките, които съдържат елагинова киселина. Дозите противоракови молекули в храните са достатъчни за защитата, ако се приемат в достатъчно количество – не по-малко от 500 грама плодове и зеленчуци за денонощие, а още по-добре е да са килограм.
– Имате пациенти, излекувани с астма. Какво им препоръчвате?
– Чай от коприва, петопръстник, къпинови листа и шипки, който смазва лигавицата. При астма дихателните тръбички са спастично свити и са запълнени с гъст и жилав секрет. Затова е важно той да се втечни и разреди. Така може да се отдели по-лесно. Ето ви примерна комбинация: цвят и листа слез – 50 г, цвят иглика – 50 г, стрък риган – 50 г, сладък корен – 30 г и корен иглика – 30 г. Билките се разбъркват добре. 2 супени лъжици се варят 5 минути в 1/2 л вода, след изстиване се прецежда и се подслажда с мед. За деца дозата е на една трета или наполовина по-малко.

Телефон за записване при д-р Михайлов: 02/865 11 82

Из „Лечителите на България – част 3”
Книгата може да поръчате тук!

д-р Атанас Михайлов
д-р Атанас Михайлов