Производството на тестостерон в мъжкия организъм може да се увеличи чрез правилно хранене, достатъчно сън и спорт, пише американското издание WebMD. Ето 10 съвета за по-добри резултати в леглото:

1. Прибави цинк в менюто

Лукът и чесънът са помощници не само в кухнята, но също и в спалнята. Съдържащият се в тях цинк увеличава нивото на хормона, който отключва производството на тестостерон. Друга полза е доставката на биофлавоноиди, които предпазват сперматозоидите от увреждания. 

Най-богати на цинк са мидите - внасят почти 5 пъти препоръчителната дневна доза цинк. Богати на минерала са още телешкото и бобът. Той е много важен и за имунната система. 

2. Осигури си достатъчно протеини

Добри доставчици на белтъчини са телешкото, пилешкото, рибата, яйцата. Идеалното количество е по около 150-180 г протеини на ден. 

3. Яж мазни риби

Рибите с по-високо съдържание на мазнини като сьомгата, рибата тон и херингата са богати на витамин D. Той играе ключова роля в производството на тестостерон и освен това е много важен за добрия имунитет. 

4. Приемай повече магнезий

Магнезият спомага за по-голямо количество свободен тестостерон в кръвта. Подходящи източници са спанакът, бадемите, кашуто, ананасът. 

5. Започни деня със сок от нар

Чаша сок от нар сутрин помага за намаляване на нивата на стресовите хормони като кортизол, а това води до повишаване на нивата на половите хормони включително тестостерон. Освен това нарът подобрява настроението и намалява високото кръвно. 

6. Заложи на Средиземноморската диета

Средиземноморската диета, която се базира на консумация на ненаситени мастни киселини, много зеленчуци и плодове, много риба и по-малко тлъсти меса, е отлично средство за поддържане на теглото в нормата. Този тип хранене предпазва от инсулинова резистентност, а оттам и от натрупване на мазнини в тялото. Наситените мазнини трябва да се заместят със здравословните ненаситени, чиито източници са зехтинът, авокадото, ядките и др. 

7. Алкохол? Употребявай с мярка

Известно е, че алкохолът в достатъчно малки количества е полезен и за настроението, и за сърдечносъдовата система. Прекомерното пиене обаче нарушава множество хормонални процеси в организма и е враг на тестостерона. 

8. Използвай стъклени съдове, не пластмасови

Най-здравословно е храната и напитките да се съхраняват в стъклени съдове и бутилки. Пластмасата съдържа вредния химикал бисфенол-А (BPA). Доказано е, че всекидневната употреба на пластмасови съдове понижава производството на тестостерон. 

9. Спортувай редовно

Спортът и особено упражненията за мускули са доказано полезни за високото ниво на  мъжкия полов хормон. Тук важното е да няма претоварване и вманиачаване, тъй като може да се залитне в нежелана посока. 

10. Спи поне 7 часа на нощ

Спането е от ключово значение за производството на полови хормони - тестостеронът се произвежда по време на сън. Ако мъжът спи само по 5 часа на нощ, нивото на половия му хормон може да спадне с над 15%. Най-добре е да се спи по 7-8 часа на нощ, дори и да е за сметка на други планове и занимания.