60% от хората може да имат проблем и да не знаят.

Мантрата “Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен” има запазено място в мирогледа на 99% от хората по местата, където плодът е достъпен. И това обикновено е вярно. Но все повече хора с изненада научават, че следването на правилото може да е практически тест за един масов, но малко познат проблем с усвояването на плодовата захар - фруктозата.

Науката го нарича

малабсорбция

на фруктозата -

нещо, за което

дори повечето

хипохондрици

не са чували

Фруктозата и глюкозата - друг вид въглехидрат, присъстват естествено в различни комбинации в плодовете и много от зеленчуците. Защо тогава библейският плод е харесан за еталон за проблемното усвояване на плодовата захар?

Защото точно в ябълката съотношението между тези два вида захари е най-неблагоприятно за хората, които имат проблем с усвояването (абсорбцията) на фруктозата.

Тялото абсорбира захарите в тънките черва. За някои хора това протича незабелязано и без каквито и да било странични ефекти. При други е свързано с образуване на газове, подуване, болки. Причината обаче остава дълго скрита и обикновено хората преминават през етапи на отчаяние, страхове и подозрения за една или друга страшна диагноза.

Водени от патологичен страх от болести, мнозина потърпевши развиват енциклопедични знания за заболявания като рак на стомаха, карцином на дебелото черво или цьолиакия (непоносимост към белтъка глутен, който се съдържа в много от житните култури, която протича с тежки диарии).

Понякога се чувствах нормално след хранене, друг път беше трагедия. В търсене на някакво обяснение дълго подозирах, че ям прекалено бързо и затова често

имам чувството,

че червата ми се

превръщат в

малка пивоварна

Пълна догоре с набъбнала, огромна, съскаща и клокочеща ферментирала маса. Така Рос Кларк описва пред “Дейли мейл” своите лични преживявания, породени от смутеното усвояване на фруктозата. Причина, която дори не е подозирал допреди година и половина, когато навършил 48, въпреки че страданията са го съпътствали още от детството.

Като него са хиляди хора, които гълтат напосоки всевъзможни народни и фармацевтични лекове. Въпреки това мнозина се чувстват като напомпани с газ гризу, който всеки момент може да избухне в корема им.

Проучването на Кларк показало, че проблемът е много по-разпространен, отколкото може да изглежда.

Около 60 на сто от хората имат проблем с абсорбирането на фруктозата, но

не всички страдат от

агресивни симптоми,

обяснява д-р Айша Акбар от британската асоциация на лекарите гастроентеролози. Затова и много хора могат да ядат плодове без съществен проблем, но ферментирането на неусвоените захари е източник на много газове и

води буквално

до бълбукане в

черва, които са

свръхчувствителни

Причината е, че неабсорбираната в тънките черва фруктоза преминава в дебелото черво, където ферментира и произвежда газ.

В детството си Кларк получил задоволително за подрастващ обяснение, че неприятните му усещания не са нищо особено - “просто колики”. В по-късна възраст чак си дал сметка, че те са най-много след яденето на ябълки. За рекордното съдържание на фруктоза в библейския плод и за малабсорбцията научава неотдавна. Тогава си обяснява и преобладавощо лошото си насторение.

Лошата абсорбция на фруктоза води до потиснатост, защото пречи на производството на серотонин - биохимикал, който дава усещането за щастие и благополучие.

Праскови и грозде ферментират по-трудно

Проучвания в САЩ показват, че 50% от хората не усвояват безпроблемно дори 25 г чиста фруктоза, а това е количество в 1 ябълка. А 80% не могат да абсорбират 50 г, приблизителна равностойност на 2 плода.

Добрата новина е, че фруктозата се усвоява по-лесно, когато постъпва с глюкоза. Но доколко гладко ще протече абсорбирането, зависи от пропорцията. Прасковите и гроздето например имат баланс от приблизително 50% фруктоза и 50% глюкоза и дори чувствителни хора нямат проблем с тях. Добър избор са и грейпфрутите.

Но други популярни плодове правят компания на ябълката в забранителния списък. Пъпешът и ананасът също съдържат повече фруктоза, отколкото глюкоза и така причиняват мощна ферментация. Много концентрирани са и “трудните” захари в повечето от плодовите сокове, сушените плодове, портокалите, доматения сок за разлика от пресните домати, които рядко причиняват чревни драми.