Ако искате да виждате добре колкото е възможно по-дълго време, погрижете се зрението да получава необходимите витамини, минерали и нутриенти. Ето 10 полезни храни за очите, публикувани от американското издание WebMD.

1. Червени чушки и камби

Те са един от най-богатите източници на витамин С, който е много важен за кръвоносните съдове в очите, а се сочи и като защита срещу катаракта. Витамин С се доставя и от други плодове и зеленчуци - бок чой, цитрусови плодове, ягоди, горски плодове и др. Топлинната обработка разрушава витамина, затова при възможност яжте тези храни сурови. 

2. Слънчогледово семе и ядки

Около 1 шепа слънчоглед или бадеми осигурява половината дневна доза витамин Е. Проучвания сочат, че той е много важен за забавянето на макулната дегенерация в напреднала възраст и може да предпазва от катаракта. Източници на витамин Е са още лешниците, фъстъците и фъстъченото масло.

3. Тъмнозелени листни зеленчуци

Става дума за зеленчуци като зелето кейл и спанака, които са богати на витамин С и витамин Е. Съдържат и каротиноидите лутеин и зеаксантин - тези форми на витамин А от растителен произход предпазват от очни заболявания, включително макулна дегенерация и катаракта. Повечето хора, които се хранят по т.нар. западна кухня - с повече протеини и по-малко витамини и минерали, имат недостиг на тези вещества. 

4. Сьомга

Зрението има нужда от два вида полиненаситени омега-3 мастни киселини - DHA (докозахексенова) и EPA (ейкозапантенова), за да функционира добре. Най-добрите източници и на двете едновременно са мазните риби - сьомга, риба тон, треска, както и морските дарове. Те предпазват от макулна дегенерация и глаукома. Недостигът на омега-3 мастни киселини в организма се свързва със сухота в очите. 

5. Моркови, сладки картофи, кайсии

Оранжевите плодове и зеленчуци като моркови, сладки картофи, кайсии, пъпеш, манго са богати на бетакаротен - форма на витамин А, важна за доброто зрение на тъмно. Един сладък картоф на ден доставя повече от половината дневна доза витамин С и малко витамин Е. 

6. Пилешко, телешко, скариди

Цинкът извлича витамин А от черния дроб и го "праща" в ретината, където е нужен за образуването на защитния пигмент меланин. Най-добрият източник е порция скариди, но не е задължително да сте любител на морските дарове - богати на цинк са и пилешкото, телешкото и свинското.

7. Леща, боб и нахут

Ако сте вегетарианец, най-добрите растителни източници на цинк са бобът, лещата и нахутът. Достатъчна е купичка варен боб. 

8. Яйца

Много добра храна за очите: съдържа цинк, който помага на организма да усвои лутеина и зеаксантина, доставени чрез неговия жълтък. Жълто-оранжевият цвят на тези съставки блокира синята светлина, която уврежда ретината. Освен това те помагат да се увеличи защитният пигмент в макулата - тази част от окото, която контролира централното зрение. 

9. Тиквички

Те пък са целогодишен източник на лутеин и зеаксантин. Летните тиквички са богати също на цинк и витамин С. 

10. Броколи и брюкселско зеле

Чрез тях организмът получава заедно три необходими нутриента за очите: витамин А, витамин С и витамин Е. Това са антиоксиданти, които защитават клетките от разрушителното въздействие на свободните радикали, а ретината е сред най-уязвимите.