10 000 евро са необходими за лечението на 17-годишния Петър Мавродиев от Пловдив в Австрия. Момчето учи в националната търговска гимназия в града. Страда от детска церебрална парализа още от раждането си. През м.г. д-р Брюно Франиер, в рамките на дейността си към фондация „Суисклиникал”, преглежда Петър и препоръчва да се направи анализ на походката, а след това и оперативно лечение на левия крак. Лекарят е на мненеи, че това ще позволи на момчето, което е в инвалидна количка, да ходи. През май м.г. в ортопедична клиника във Виена е извършен анализ на походката и е изготвен план за оперативно лечение, с който д-р Франиер се съгласява напълно.

Месец по-късно родителите подават във Фонда за лечение на деца заявление за финансиране на операцията в Австрия. Три месеца и половина след това получават отказ с мотив, че лечението може да се извърши в България. Семейството обжалва решението в административния съд и делото все още не е приключило.

Едновременно с това родителите подават заявление в НЗОК за издаване на формуляр за планирано лечение в Европейския съюз S2 и заявлението е одобрено. НЗОК обаче не заплаща разходи за път, престой и следоперативна ортеза. Петър ще има 6-седмичен извънболничен престой във Виена, а след това и още едно пътуване за рехабилитация и изработване на ортеза. За нощувки, пътни и ортеза са необходими около 10 000 евро съпътстващи разходи извън формуляр S2.

Хората, които желаят да помогнат на Петър, могат да изпратят дарителски SMS с текст на латиница DMS PETAR на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel)