Витамин D е основен помощник за по-силен имунитет през зимата и особено при грипна епидемия. Възрастните трябва да вземат по 3 капки на ден, а децата - по 1 капка, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология. 

Приемът продължава 20 дни, следват 10 дни почивка и курсът се повтаря. Този прием извън храненето трябва да продължи през целия зимен сезон, когато няма слънчево греене и организмът не може да синтезира витамина чрез кожата, обясни проф. Кантарджиев. У нас периодът продължава от октомври до март-април. 

Все повече изследвания сочат, че ниските дози витамин D в кръвта са свързани със заболявания като множествена склероза, депресия, диабет, затлъстяване. Витаминът помага срещу рак на дебелото черво според публикация в американското издание WebMD. 

Най-богатите източници на важния витамин са сьомгата (794 IU за порция), млякото (120 IU за чаша), яйчният жълтък (40 IU). "Когато няма слънце обаче и всеки ден да ядете сьомга, няма да е достатъчно", отбелязва проф. Кантарджиев. 

Нормата за дневния прием е по 600 IU (международни единици) за хората до 71-годишна възраст и по 800 за по-възрастните според американския стандарт. Човек няма дефицит, ако съдържанието на витамин D в кръвта е поне 20 нанограма на милилитър, но някои лекари препоръчват то да е по 30. 

С приема на витамин D като добавка трябва да се внимава, тъй като е възможно предозиране, предупреждават лекари. За рискова граница се смята прием над 4000 IU дневно. Тогава се повишава нивото на калция в кръвта, а оттам следват увреждания на сърцето, кръвоносните съдове, бъбреците. 

Риск от недостиг на витамин D има при хората над 50 г., за тези с по-тъмна кожа, за жиеещите на север и в домове със северно изложение, при наднормено тегло и заболявания на черния дроб и храносмилателната система.