Супа и шипков чай са идеалната храна  Пушачите да похапват повече ябълки през студените дни

Д-р Емилия Бенова

Лекарите препоръчват през зимата максимално да разнообразяваме менюто си, за да е пълноценно и балансирано. Много подходящи са топлите супи и бульоните, които имат висока хранителна стойност. Месните бульони доставят на организма незаменими аминокиселини и укрепват защитните му сили. Добре е да се приемат на закуска или на обяд.

Освен от месните храни пълноценни белтъчини ще си доставим от млякото и млечните продукти, яйцата, рибата и рибните продукти. Внимание заслужават варивата: фасул, леща, грах, които осигуряват витамини, микроелементи, баластни вещества. Вареното жито и овесените ядки са богати на баластни вещества, както и на витамини от групата В.

Източник на незаменими аминокиселини, мазнини и ценни витамини са ядките, орехи, бадеми, фъстъци. Те трябва да се дозират, защото са висококалорични и при злоупотреба с тях бързо се напълнява. Ако ви се хапва нещо сладко хапнете една-две лъжички мед или шепа стафиди. Това напълно задоволява потребностите от захар. Идеална ободрителна напитка е чаят. Шипковият чай доставя във високи дози витамин С. Той е най-доброто средство за профилактика на простудите. Препоръчителни са чайове от малина, къпина, мащерка, мента, риган.

Оръжие срещу зимните болежки е също чесънът. Той прави организма устойчив срещу инфекции. Ще заредим организма си с витамини и ако ядем моркови, ряпа и тикви. Цитрусовите плодове поддържат тонуса на сърдечно-съдовата система, предпазват от атеросклероза, повишават устойчивостта на организма към инфекции. Специално внимание заслужават ябълките.

Витамини можем да си доставим и от оранжерийните домати, краставици, марули, зелен лук. През този сезон се консумират замразени зеленчукови смеси и замразени плодове.

Особеност на нашата национална кухня е употребата на туршии. Приготвянето им се извършва чрез млечно-кисела ферментация, която съхранява в значителна степен полезните биологичноактивни вещества на зеленчуците. Най-популярна туршия е киселото зеле, което зарежда организма с огромно количество витамин С. Единственият риск от така консервираните зеленчуци е високото им съдържание на сол. Тя може да влоши състоянието на хора с бъбречни заболявания и високо кръвно налягане. Задължително е такива пациенти да сведат до минимум консумацията на солени консервирани храни.