Обстоятелствата могат да накарат хората да се чувстват тъжни след секс, пише The Independent.

Светът е толкова обзет от мисълта за това колко често правим секс, кога и къде, че лесно подминава факта как се чувстваме след него. За хората, които изпитват меланхолични чувства след интимни моменти, това може да бъде доста плашещо у самотно усещане.

Депресията след секс се описва като проява на безпокойство, дори агресивност. Тя преминава през различни нюанси на празнота, което много често се отнася до страха от изоставяне.

Въпреки че сексуалният акт е желан и от двете страни, някои от участниците се притесняват от идеята, че сякаш всеки път нещо от тях ще бъде отнето. Ето защо специалисти споделят, че не е странно да се чувстваме тъжни след секс.

Не е нужно това да се дължи на някаква травма, свързана с интимността. Научното обяснение за този тип състояния се основава на хормоналната експлозия в телата ни след секс, включвайки ендорфини, окситоцин и пролактин.

"Оргазмът предизвиква много силни усещания на пълно удоволствие, което свързва и повишава нивото на хормоните ни. След върха на сексуалния акт, половите хормони започват да се отделят и тяхното ниво спада, което доставя ни чувство, съответстващо на тъгата.", твърди сексологът Денис Ноулс.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay

Проведеното изследване показва, че 46% от 230 участнички са изпитали следсексуална депресия няколко пъти през последния месец. Специалистите споделят, че интимността във връзката не оказва влияние върху резултатите.

Друго проучване от 2011 г. доказва, че една трета от жените изпитват меланхолични чувства дори след секс, който определят като изключително вълнуващ. Въпреки това Ноулс счита, че редовното изпадане в депресия след интимен акт не трябва да се приема за нещо нормално.

"Това може да се дължи на някакъв по-голям проблем. Най-вероятно той се крие в самата връзка, а не в сексуалните отношения", добавя още сексологът.

Превод и редакция: Зорница Йосифова