Ако има болен, дрехи и чаршафи се перат на висока температура с дезинфектант

Крастата - скабиес, не е забравено заболяване, както сме склонни да мислим в хигиенния комфорт на ХХI век. Не е и само болест на живеещите в бедност, нито само на нечистоплътните. Средата и хигиената имат водещо значение, но като типична паразитна болест, предавана от човек на човек, крастата може да се появи при всеки, независимо от стандарта на живот.

“Това не е рядко срещана диагноза, редовно имаме такива случаи. Заразяването може да стане най-неочаквано - например в хотел или в градския транспорт, когато се струпват много хора”, обяснява д-р Валя Брощилова, дерматолог в УМБАЛ “Александровска”. Хората с висока лична и битова хигиена обикновено дори не допускат такава възможност, затова и може да се забавят с консултацията със специалист и с диагнозата. Ако открият, че най-вероятно имат краста, мнозина се срамуват да идат на лекар.

Най-характерното за крастата е, че се предава при тесен контакт. Може да е битов, сексуален, при продължителен допир, спане в заразено спално бельо или в общо легло със заразен, бърсане с хавлиена кърпа, носене на дрехи на заразен и др. Продължителното събиране на повече хора в затворени пространства улеснява заразяването, както е при повечето инфекции.
Заболяването се причинява от акар - кърлеж, при който опасен за човека е само женският. След оплождането той започва да дълбае каналчета в най-повърхностния слой на кожата, където снася яйцата си. Те се виждат в засегнатата зона като зачервени линии с дължина от няколко милиметра до 2-3 сантиметра. Самият паразит може да престои в тялото на човека до 30-ина дни. Във външна среда не е устойчив - издържа няколко дни, но може да престои в латентно състояние и при контакт с кожата да се активира.

Засегнатите места по тялото стоят като обриви с червени петна (подобни на пъпки, възелчета). Най-често са по меките части на китките, слабините, свивката на коленете и лактите, между пръстите на ръцете и краката, корема и др. Засегнатото място сърби много силно - това е и най-характерният симптом при краста. Сърбежът става особено нетърпим вечер и през нощта. Чесането може да причини допълнително бактериално инфектиране в разранените места.
Много е важно човек бързо да иде при дерматолог за поставяне на вярната диагноза, съветват специалистите. Друго важно условие за ефективното решаване на проблема е да се направи добра хигиенизация на цялото жилище и профилактика на хората, с които заразеният е в контакт, уточнява д-р Брощилова.

“От изключителна важност е обработката на раните на болния, за да не се предава заболяването на околните. При краста може да има и самоизлекуване, стига да не се разчесват обривите”, обяснява държавният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.
Дрехите и спалното бельо трябва да се перат при висока температура - над 60 градуса, а после да се изгладят. Препоръчително е да се добави дезинфектант за пране. Терминът е химио-термодезинфекция и е една от мерките за овладяване на разпространението на краста в бежанския център в Харманли. Добре е дрехите, спалното бельо и завивките да се проветрят продължително.

Лечението на засегнатите най-често е външно - с намазване “от главата до петите” с определения медикамент. То се прави 2 пъти дневно за период, определен от дерматолога.

Акарите на крастата се развиват по-добре при висока влажност и температури под 15 градуса и загиват при сухо и горещо време. Затова и случаите на краста се увеличават през пролетта и есента.