Добре е да знаем

Артрозата - най-честа причина за болки в ставите

Започва с намаляване еластичността на ставите

Артрозата е дегенеративно заболяване, засягащо най-вече ставния хрущял, който се изхабява и изтрива с възрастта. Тя може да се появи навсякъде в тялото, където има ставен хрущял. Най-често засегнати са гръбначният стълб, коленете и ръцете, следвани от тазобедрените стави, пръстите на ръцете и краката, раменете и лактите.
Основни рискови фактори за възникване на заболяването са наднорменото тегло, липсата на движения и нетренираният мускулен апарат. Причина са още неправилната постанавка на тялото или краката, както и наранявания на връзките или ставните капсули.

Първите прояви на артрозата са свързани с напрежение и вдървеност в засегнатите стави, както и внезапно проявяващи се болки при силови движения, последвани от намаляваща ставна подвижност. Следващи симптоми са са пукането и скърцането на ставите, чувство за горещина при натоварване и усещане за подуване, без видим оток.
Началните болки възникват когато ставата не е добре смазана и вече се наблюдава частично изтриване на ставния хрущял. Триещите се една в друга стави предизвикват болки. Те се засилват с напредване на заболяването. Болката при покой възниква когато в ставата вече протичат възпалителни процеси.

Уврежданията на ставния хрущял са непоправими, поради което артрозата се счита за нелечима болест. На лечение подлежат симптомите. Най-доброто за предотвратяване или намаляване на болките е движението. При движение се произвежда и транспортира в ставния хрущял т.нар. синовиална течност, която подхранва лишената от кръвоносни съдове става, смазва я, предпазва я при триене и има действието на ресорен амортисьор, особено при бързо движение. Много важно е и тренирането на мускулатурата. Колкото по-голямо натоварване могат да понесат мускулите, толкова по-защитени са ставите.

Антиревматичните средства, които имат бързо и силно действие, трябва да бъдат само част от диференциран терапевтичен план. Те могат да бъдат използвани при силно болезнени фази на активирана артроза за да облекчат и спрат възпалителния процес, но така, че да не обременяват стомашно-чревния тракт и черния дроб.

В терапевтичната програма трябва да се включат сухоземна или водна гимнастика, масажи със силна водна струя, студено-топли обливания и др. Те активират нарушената обмяна и подобряват кръвоснабдяването на ставните тъкани. Облекчение могат да донесат и мазила с билкови екстракти от конски кестен или етерични масла от планински клек, арника и мента.