B последните 2-3 десетилетия научно-техническият прогрес доведе до въвеждането в урологичната практика на нови ендоскопски и други видове методи за лечение на камъни в бъбрека и уретера.

През 80-те години на миналия век лечението на бъбречнокаменната болест започна с т.нар. ударни вълни. Те предизвикват механично разрушаване на твърдите вещества (бъбречните камъни), преминават през тъканите на тялото и водна среда, без да губят енергията си, отразяват се от подходящи повърхности, могат да се фокусират и лесно могат да се възпроизвеждат.

Ефективността на този метод (екстракорпорално разрушаване на бъбречните камъни) зависи от състава на конкрементите (твърдите се разрушават по-лесно), от наличието на течност, свободно пространство около конкремента, от обема на каменната маса и възможността да се елиминира по естествен път. Този метод намира широко разпространение във всекидневната урологична практика.

Ендоурологичните методи изискват наличието на специална рентгенова маса, на която се извършват процедурите. При достъп до конкремента през кожата, методът е перкутанна нефролитолапаксия, а при камък в уретера - уретеролитотрипсия. Разрушаването на камъните се постига чрез хидравлични илиултразвукови вълни, както и от лазер с определена характеристика (пулсов лазер).

Изборът на най-подходящ метод за лечение се определя строго индивидуално от специалист уролог въз основа на оценка на рентгенологични, клинични, микробиологични и лабораторни фактори.

Отчитат се и наличните усложнения, настъпили от локализацията на конкремента.

От значение е и натрупания клиничен опит в лечението на бъбречно-каменната болест.