Знаете ли, че Оливия Фарнсуърт е момиче от Обединеното кралство, което не изпитва глад, болка или нужда от сън? Всъщност тя напълно обърка медиците, когато откриха странното й хромозомно състояние. Това е „по-рядко, отколкото рядко“ медицинско състояние. Продължете да четете, за да научите повече за „бионичното момиче“.

Случаят на Оливия Фарнсуърт е един от най-изненадващите в историята. Тя е британско момиче, което не изпитва болка, глад или нужда от сън. Това са три от най-големите човешки слабости и ограничения. Тогава какво се случва в ума на някого, който дори не ги регистрира?

Освен това как може да оцелее човек, който няма никаква представа за опасност?

В момента Оливия Фарнсуърт е на 13 години. Всичко сочи, че нейният случай е единствен по рода си в света. Поне това е единственият, за който се знае.

Когато състоянието й стана публично достояние, голяма част от пресата я нарича „бионичното момиче“.

Оливия и семейството й обаче не са обърнали особено внимание на този прякор, нито на настояването на медиите да я представят като рядкост. Вместо това те се възползват от нейната популярност, за да започнат кампания за събиране на средства за нейния случай, който да бъде научно разследван.

Оливия Фарнсуърт и нейните странни характеристики
Оливия Фарнсуърт е родена в английския град Хъдърсфийлд, който е по средата между Манчестър и Лийдс. Тя е красиво и щастливо момиче, което има нормално детство. Въпреки това тя проявява някои странни симптоми от ранна възраст. Майка й забеляза, че е различна от другите деца още докато е бебе.

Например Оливия почти не е плакала. Отначало майка й мислела, че дъщеря й е спокойно бебе, което не се разстройва особено лесно. Въпреки това, когато започнала да расте, тя показала и трудности със съня.
Тя била активна през целия ден и от деветмесечна възраст никога повече не подремвала. Въпреки това, когато настъпвала нощта, тя все още била пълна с енергия и често събуждала родителите си на разсъмване. Освен това нямала особен апетит. Всъщност тя яла само когато родителите й настояват да го прави. Майка й започнала да я нарича "бебе от стомана".

Поразителен факт
Тези характеристики не предизвикат никакво подозрение у родителите й. Мислели, че това се дължи само на нейния темперамент. Когато обаче тръгнала на училище, се случило нещо, което било напълно необичайно.
Оливия паднала и получила дълбока рана на устната си. Тя кървяла обилно, но реагирала сякаш нищо не се е случило. Когато я откарали в болницата, тя претърпяла лека операция. Въпреки това Оливия не показвала никакви признаци на болка. Това очевидно привлякло вниманието на лекаря. Той бил първият човек, който предупредил семейството за рядкото й състояние. Въпреки това родителите не осъзнали степента на странното й разстройство.

Скоро обаче Оливия била прегазена от кола. Автомобилът я влачил повече от 18 метра, но тя се изправила, сякаш нищо не се е случило. По-късно лекарите обяснили на родителите й, че наистина нищо не й се е случило. Това не било заради това, че е имунизирана срещу наранявания, а защото била запазила тялото си толкова отпуснато по време на инцидента, че нямало фрактури.
Лекарите открили, че на Оливия Фарнсуърт не само липсват усещания за болка, но и няма представа за опасност. Следователно тя дори не се била опитала да избегне колата.

Научните обяснения
Има регистрирани случаи на хора, които не изпитват болка, или които имат по-малко апетит от нормалното, или почти не се нуждаят от сън.

Случаят с Оливия Фарнсуърт обаче е единственият, в който всички тези характеристики присъстват едновременно. Лекарите обясниха, че това е рядко генетично заболяване, причинено от липсата на хромозома 6.

В действителност тази хромозома не е напълно отсъстваща, а че е толкова значително променена, че по същество е неизползваема. Този дефицит е довел до това, че Оливия Фарнсуърт трябва да приема сънотворни.
Защото това, че не й се спи, не означава, че няма нужда да спи. Нито пък фактът, че тя не се чувства гладна, не означава, че няма нужда да яде. По същия начин нейната липса на болка не се равнява на липсата на увреждане на тялото й. Тя е човек, който се нуждае от много грижи, тъй като не притежава вътрешни сигнали, които да я предупреждават за това, от което се нуждае, за да продължи да живее.