Спад в темповете на имунизация се отчита у нас, съобщава Би Ти Ви. През май поставените дози на ден са били най-много у нас, като на 13 май са над 27 хиляди, а за сравнение в последните дни се поставят по около 8500 дози. България е твърдо на опашката в Европейския съюз - само с 13 на сто ваксинирани с две дози.

Малта например е с 84 процента, Дания с 51, Испания с 55, Германия - 49% от хората са с две дози. Съседите ни Гърция и Румъния - с по 47 и 25 на сто напълно ваксинирани. Кадър Би Ти Ви

Кадър Би Ти Ви

Това са процентите сред цялото население, а Брюксел днес отчете, че 70 на сто от пълнолетно население вече е имунизирано срещу коронавирус с поне една доза.

На този фон броят на новозаразените продължава плавно да се покачва. В началото на юли те бяха паднали средно под 60, а днес вече са 193. Това все още е под 1 процент от взетите проби.

Излекуваните от вируса българи са близо 400 хиляди. Според медици хиляди са страдащите от така нареченият пост COVID синдром. Статистика обаче няма. Ясен механизъм за лечение - също липсва.