Черният бъз - българският женшен

27.6.2017 г. 16:30:00

Лечебни свойства имат всички части на растението В народната медицина черният бъз се използва под формата на отвара, настойка, запарка или лапи. Плодовете му са богати на антицианови съединения неутрализиращи действието на свободните радикали. Съдържат много пектин и целулоза. Действат потогонно, слабително, диуретично, понижават температурата.

Тибетска гъба

9.9.2016 г. 12:00:00 | Домашен лекар

Пазената с години в тайна тибетска гъба е универсално лекарство Тибетската гъба наподобява структурата на карфиола. Представлява сбор от малки зрънца. Напитката кефир, получена от тибетска гъба, е с несравними лечебни и вкусови качества. Тибетската гъба всъщност по нищо не прилича на познатите на всички гъби.

Невротичните хора боледуват повече

26.8.2016 г. 18:00:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Все повече се увеличават болните с гастрит, язвена болест, мигрена. В основата на тези заболявания е неврозата. Хроничният стрес, страх, раздразнителност държат съвременния човек в постоянно напрежение, а това води до заболяване на вътрешните органи. Позитивните хора, които живеят в хармония със себе си и заобикалящия ги свят,

Лечение на кокоши трън

23.8.2016 г. 10:30:00 | Домашен лекар

Причина за образуване на кокоши трън е вирус, наричан човешки папилома вирус Д-р Емилия Бенова Най-често кокоши трън е възможно да се появи по пръстите на ръцете и краката и по-рядко се появява по стъпалата и глезена, а изключително рядко по други части на тялото, като подбедрицата, раменете или видими области по-тялото.

Как да изчистим тялото си от токсини

19.8.2016 г. 15:00:00 | Домашен лекар

Най-много токсини се натрупват чрез месото и тестените храни. Плодовете и зеленчуците действат очистващо за организма. Едно денонощие гладуване в рамките на седмица дава добри резултати. Тялото се освобождава от различните вредни вещества, които се натрупват. Повечето храни, които човек поема всекидневно предизвикват киселинни реакции,

Потенето може да е сигнал за заболяване

9.8.2016 г. 12:30:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Здравите хора се потят или от много топло, или от физическо натоварване. Но изпотяване може да има и при други ситуации. Стрес При силно вълнение, уплаха или потиснато състояние започва силно потене на отделни участъци от тялото (длани, подмишници, триъгълника между носа и устата, стъпалата, гърба).

Прополисът е мощен природен антибиотик

5.8.2016 г. 14:00:00 | Домашен лекар

Удивителните му качества са известни от дълбока древност Съчетанието на прополис и прясно мляко има уникален ефект. Освен лечението на простудните и белодробни заболявания те помагат за подобряването на общото състояние, подобрява съня, намалява раздразнителността и постоянната уморяемост. 10-процентната настойка от прополис можете да си набавите

Здравето на децата през лятото

2.8.2016 г. 11:00:00 | Домашен лекар

Д-р Ем. Бенова Активните игри на чист въздух,отсъствието на умствено напрежение, ходенето боси и къпането във водни водоеми, изобилието на свежи плодове и зеленчуци са естествените методи за закаляване и укрепване на имунитета на децата. Лятото е най-доброто време за закаляване и укрепване на здравето.

Лято - слънце, въздух и вода

19.7.2016 г. 15:00:00 | Домашен лекар

Лятото е страст, забавление, морски бриз, шум на вълни, флирт, любов и още, и още, но освен това то е и здраве. Всичко, което е необходимо на организма ни за едно презареждане, прочистване и закаляване е налице - слънце, въздух и вода. Слънце е емблемата на лятото Слънчевите бани освен натрупването на приятен загар, ще ни донесат и много здраве.

В гонитба на идеално тегло

15.7.2016 г. 14:00:00 | Домашен лекар

Д-р Ем. Бенова Често борбата с излишните килограми става натрапчива идея, жертва на която е здравето. Наложената диета повече наподобява на гладуване. Килограмите падат, но с тях и адекватното възприемане на действителността и нормалните физиологически функции на организма. Налице е АНОРЕКСИЯ. Настъпва сериозно нарушение на хранителното

Как да се грижим за детската кожа през лятото

12.7.2016 г. 19:09:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Беноваа Всички фактори на околната среда влияят в голяма степен върху детската кожа през летните месеци. За разлика от зимния сезон през лятото детската кожа е изложена много по-често и за по-дълго на действието на вятъра, високите температури, променената влажност на въздуха. Продължителният престой на открито предполага контакт с

Ужилване от насекоми

8.7.2016 г. 14:36:00 | Домашен лекар

Ако човек е алергичен, дори само едно ужилване може да се окаже фатално В някои случаи обаче дори е трудно да определим от какво насекомо сме ужилени. Това обикновено става, когато сме сред природата, минаваме през висока трева или се облегнем на кацнала пчела или оса. Усещаме единствено остра болка, но от какво е трудно да определим.

Какво да правим в жегите

5.7.2016 г. 12:00:00 | Домашен лекар

Д-р Емилия Бенова Най-лесният начин да се предпазим от жегата е да избягваме да се излагаме на слънце в часовете между 11 часа и 17 часа. Това се отнася особено за възрастните хора и за децата. Разбира се, пиенето на течности е абсолютно задължително. Най-добре е това да бъде вода, може и сокове, но в никакъв случай кофеинови или газирани напитки.

Целебната сила на алоето

5.7.2016 г. 11:30:00 | Домашен лекар

За лечение се използва пресен сок от алое. При престояване той губи лечебните си свойства. Концентрацията на биологично активни вещества в сока се увеличава чуствително, ако предварително отрязаните листа се държат до 10 дни в прохладно тъмно място. За приготвянето на сока се избират долните листа на възрастното растение.

Внимание! И билките имат противопоказания

1.7.2016 г. 11:30:00 | Домашен лекар

Д-р Ем. Бенова Фитотерапията е много популярна. Но трябва да се знае, че билките са също лекарства, поради което имат и противопоказания. Те трябва да се знаят преди започване на лечение. Фитотерапията не се препоръчва на бременни и кърмачки, при заболявания на черния дроб и стомашно-чревния тракт, при хипертония,

Днес ми се е прияло...

1.7.2016 г. 9:00:00 | Домашен лекар

Следвайте вкуса си! Чрез желанието да се яде едно или друго организмът подава сигнали от какво се нуждае. Понякога ни се иска да се поглезим с нещо, което със сигурност знаем, че не е полезно за организма. Трябва ли да потискаме желанията си, за да се предпазим от възможните здравословни проблеми? Отговорът е не.