Ключова дума   ЗДРАВЕ

Панацеята червено грозде

09/12/2018 09:42:00 | Новини

Отдавна е известно, че французите са едни от най-здравите хора, а Франция е от страните с най-много дълголетници. “Френският парадокс” е термин, използван от английски диетолози, за означаване на очевидно противоречие между традицията на френската кухня и здравето на французите. Терминът е въведен през 1992 г. от проф.

Хранителни навици, които може да ни разболеят

09/06/2018 10:00:00 | Съвети

Всеки от нас има своите хранителни навици - те се формират от най-ранна възраст под влияние на семейството, обкръжаващата среда, културата, националните особености. Някои навици - като например консумирането на достатъчно вода и редовната закуска - влияят позитивно на здравето. За съжаление има и навици, които могат да ни навредят.

Камелия Димитрова: Ставайте с въглехидрати, лягайте с ядки

08/21/2018 12:20:00 | Съвети

Камелия Димитрова от Варна е доказателство, че не диетите, а начинът на живот може да осигури перфектна фигура на една майка и то на две деца. Тя е професионален атлет, състезателка в категория бодифитнес и специалист по хранене. На последното състезание, на което се явява, тя печели бронзов медал, което за натурален атлет (не взема никакви

3 причини да пием комбуча

08/07/2018 11:30:00 | Домашен лекар

Хората от китайската династия Ян в Китай още 250 г преди Христа ферментирал чай. Наричали я еликсир на безсмъртието. Няколко века по-късно в Русия била известна като чаен квас. В Австрия я наричали комбухер, а в Америка комбуча. Комбуча в превод от японски език означава чай (ча) от водорасли (комбу).

Защо лечителят Петър Димков възхвалява черния бъз

08/04/2018 10:00:00 | Сила за живот

Народният лечител е лекувал десетки случаи в своята практика със сиропа от черен бъз, включително рак. Но да говорим само за влиянието на бъза върху имунитета. Може би сте чували, че лястовиците, преди да отлетят на юг, в продължение на няколко дена кълват черните зърна на едни храсти, които се срещат както в градовете,

За да сте здрави, изливайте яда си

08/02/2018 10:00:00 | Сила за живот

Може би гневът за здраве ви изглежда в абсолютен разрив със здравия разум, но е научно доказан факт. Учени от университета във Валенсия смятат, че проявата на емоциите понижава негативното влияние на стреса върху организма. Гневът подобрява кръвопотока към този център в главния мозък, който отговаря за позитивните емоции.

С обемната диета се маха по 1 кг на седмица

08/01/2018 10:00:00 | Сила за живот

Американски здравни експерти се заеха със задачата да изследват диети и тяхната полезност и ефикасност. Параметрите, по които са оценявани различните режими на хранене, са леснота на спазване, хранителни стойности, безопасност, ефективност в загубата на тегло и в превенцията от диабет и сърдечни заболявания.

Тученицата - непознатата лечебна храна

07/18/2018 11:25:00 | Сила за живот

Докато ние я изскубваме и хвърляме като досаден плевел, в Индия, Америка, Германия, Гърция, Кипър и на други места по света я ценят като лечебна храна и я продават на висока цена. Става дума за тученицата (Portulaca oleracea) - тревичка, която може да откриете дори в сандъчетата със сакъзчета или петунии на балкона.

Какво се случва с тялото, ако пием бира всеки ден

07/05/2018 09:00:00 | Съвети

Погрешно се смята, че само по-силните спиртни напитки са застрашителни за здравето. Властва мнението, че бирата е почти безобидна, но това е толкова далече от истината, че по-добре прочетете този текст. Екипът на Bright Side се е погрижил да развенчае тази заблуда, предупреждавайки ни в детайли за вредата от ежедневната консумация на бира.

5 неща, които трябва да правим, за да избегнем развитието на карцином

06/30/2018 11:05:00 | Съвети

Що се отнася до борбата с рака, всички знаем, че има толкова много неща, които може да бъдат направени като превенция срещу този бич. Промяна на начина на живот, здравословно храна, много, ама много положително мислене и прочие. Разбира се, много ракови заболявания са силно свързани с генетиката, но изборът на начин на живот също допринася за

Вярващите живеят почти 4 г. по-дълго

06/19/2018 05:00:00 | Сила за живот

Да бъдеш религиозен, може да дава тласък на дълголетието. До този извод са стигнали учени Държавния университет в Охайо, САЩ. “Религиозната принадлежност има почти толкова силен ефект върху дълголетието, колкото и полът”, обяснява водещият изследовател Лаура Уолс, доктор по психология. За целите на проекта учените са анализирали 1100 некролога от

Диетологът Огнян Симеонов: Сутрин не пречи да изядем една баница

06/18/2018 10:00:00 | Съвети

Днес сп. "Рецепти за здраве" отново ни среща с един от водещите специалисти по хранене в България Огнян Симеонов, за да разберем кои храни влияят добре на настроението ни. Има ли храни, които оказват влияние върху емоциите ни? Повечето храни влияят на емоциите ни, а сладкото и по-точно шоколадът ни доставя от хормона на щастието много бързо.

Кога не бива да се дарява кръв

06/15/2018 11:17:00 | Съвети

14 юни е световният ден на кръводаряването. Чрез този жест на милосърдие всеки от нас може да спаси човешки живот. За съжаление обаче в България не достигат кръводарители. Нека променим това! По данни на Националния център по трансфузионна хематология в страната ни има непрекъснат остър недостиг на кръводарители.

СЗО: доплащането за здраве лишава 8% от европейците от други условия за живот

06/12/2018 19:40:00 | Докторе, кажи

Ново проучване на Световната здравна организация показва, че доплащането за лекарства и здравни услуги са недостъпни за много хора и причиняват финансови затруднения в целия Европейски регион, включително в страни с високи доходи. Анализите по данните от 25 държави, показват, че тези разходи поставят 8% от домакинствата в невъзможност да плащат за

Полезни и вредни храни при подагра

06/11/2018 10:00:00 | Съвети

Подаграта е сериозно заболяване, което се характеризира с нарушение в обмяната на протеини в организма. Заради повишеното съдържание на пикочна киселина в кръвта, в тъканите се отлагат урати, което води до рецидивиращ остър артрит. За съжаление, не е възможно подаграта да се излекува напълно, но може съществено да се намали честотата и