Експерти съветват настинките да се лекуват с мед, а не с антибиотици

Ако имате дете в училище и все още не е започнало да кашля и подсмърча, да знаете, че сте голям късметлия. Защото, изглежда, има някакво неписано правило всички ученици да се разболяват още през първата седмица от учебната година.

И това не е само сега, а всеки септември, защото причините за масовата ученическа настинка са тривиални и обикновено се подминават от родителите. Повечето смятат, че това е нормално, след като в едно помещение са затваряни много деца, които довчера са общували с други хора, пътували са по време на ваканцията и на практика са събирали голям букет от вируси и микроби. Тъй като те се предават чрез допир или чрез въздуха, обмяната им става светкавично в класната стая. И понеже тази ситуация се смята за неизбежна от майките, те започват трескаво тъпчене на децата с пробиотици и различни имуностимулатори още през последните дни от ваканцията. Смятат, че така са направили необходимата профилактика и са много изненадани, когато детето се разболее. Тогава отново купуват една торба с лекарства и действията се повтарят през цялата година.

Резултатите от няколко изследвания през последните месеци обаче доказаха, че всичко това е погрешно и има редица по-евтини и ефективни методи за справяне с ученическите болести. Израелски учени например

опровергаха

разбирането,

че пробиотиците

подсилват организма

и могат да действат като имуностимулатор. Те са тествали 11 полезни бактерии, които обикновено се съдържат в тях, за да установят доколко наистина създават колонии в храносмилателната система и дали водят до някакви промени в активността ѝ. Проучването им е показало, че половината направо се изхвърлят от организма, а ако останат, се задържат за кратко и съществуващи микроби ги изместват. Освен това прилагането на пробиотици след курс с антибиотици, както предписват много лекари, също не помага, а дори забавя възстановяването на полезните бактерии в тялото.

Британските здравни власти пък излязоха с препоръки към докторите във Великобритания да спрат да изписват антибиотици за обикновена настинка, защото те не само не са ефективни при вирусни заболявания, но и честата им употреба затруднява все повече лечението на наистина сериозни болести. По данни на Световната здравна организация около 700 000 души по света умират всяка година заради резистентни към лекарства инфекции и ако не бъдат предприети ограничения при използването на антибиотици, техният брой може да достигне 10 милиона. Проучване във Великобритания е показало, че 48% от личните лекари предписват антибиотик за кашлица и бронхит. Затова здравните власти съветват гражданите да не изпадат в паника, когато имат настинка, и да бъдат търпеливи, защото обикновено тя продължава 2-3 седмици. През това време могат да облекчават дразненията в гърлото с топли напитки с мед, лимон и джинджифил или пък със сироп за кашлица. На деца под една година обаче мед е забранено да се дава, защото понякога съдържа бактерии, които могат да предизвикат парализа. За запушения нос да се използва солена вода, физиологичен разтвор или капки. Ако симптомите не започнат да отшумяват до две седмици, да се търси лекарска помощ.

Когато в семейството има дете, положението с настинките е доста по-сложно. Проучване на Медицинския факултет на университета в Юта е показало, че на децата под 5 години

в ноздрите има

вируси през

половината от

годината

Те също така много рядко си покриват лицето с ръка, когато кашлят и кихат, което води до бързото им разпространяване. Затова домакинствата без деца страдат от вируси само 3-4 седмици годишно, а тези с едно дете - 18 седмици.

Но британският педиатър доктор Акаш Дийп смята, че има начин честите ученически настики да бъдат победени или поне намалени. Ако искате това да се случи, най-добре е да научите детето от ранна възраст на хигиена, казва той пред британския вестник “Телеграф”. То трябва да си мие ръцете добре със сапун преди ядене и след като е ходило до тоалетна. Да покрива устата си, когато киха и кашля, и да използва след това кърпичка. Тъй като за малчуганите това обикновено са досадни неща, някои психолози съветват първите уроци да са под формата на игра, по време на която им се обяснява какво са микробите и как могат те да разболеят техните тела. Ако това не помогне, има и един изпитан педагогически подход. Той е на две американски учителки. Те вземат три филийки хляб, които поставят в прозрачни найлонови пликчета, и започват в продължение на дни да ги наблюдават с класа си. Първата я слага едната учителка с чисти хирургически ръкавици, втората – другата с измити ръце, а третата дават на всички деца да я пипанат с мръсни ръце след игра. Точно тази “обща” филийка мухлясва най-бързо заради многото бактерии, които са попаднали на нея, докато останалите продължават да изглеждат апетитно.

Другият важен урок е децата да не вземат лични вещи на приятелчетата си и да ги пъхат в уста. Става въпрос за прибори за хранене, чаши, балсам за устни и дори химикалки, които най-често от скука или напрежение се дъвчат в час. Доктор Дийп съветва играчките да се мият редовно, особено ако са били споделяни с други деца. В ученическата чанта да има пакетче дезинфекциращи кърпички или гел, които децата да използват, когато нямат възможност да се измият. Освен това никога да не бъдат оставяни жадни, особено когато са настинали. Добре е в стаите им да се ползват и овлажнители. Ако семейството няма финансова възможност за такова устройство, мокра хавлия също върши работа.

Излагането на слънчева светлина и свеж въздух в друг важен фактор за борба с ученическите вируси. Затова е много полезно децата да ходят пеша на училище или да пишат домашните си на открито, както и

да спят на отворен

прозорец, ако не е

много студено

Част от превенцията е и достатъчният сън. Обикновено в първите училищни седмици организмът на учениците изпада в стрес от ранно ставане и натоварения дневен график, което води до умора и срив в имунната система. Според британските експерти 4-годишните трябва да спят по 11 часа и половина на денонощие, а 14-годишните поне 9 часа.

По думите на доктор Дийп единственото лекарство, което може да се дава на кихащи и кашлящи деца, е парацетамол. Дори и да нямат температура, той действа обезболяващо на телата им. Витамини пък трябва да вземат само ако не могат да ядат достатъчно свежи плодове и зеленчуци всеки ден.

Кои храни помагат при настинка

“Когато детето ви се разболее, първото нещо, от което се нуждаете, е мед. Той е точно толкова добър, колкото сироп за кашлица”, казва Люсинда Милер, специалист по детско хранене, пред британския “Телеграф”.

Другото много важно нещо е пилешка супа. Причината е, че в пилешкото месо се съдържа цистеин - аминокиселина, която помага за отпушване на носа и лечение на възпаления. Тъй като приготвянето ѝ отнема време, Милер съветва във фризера винаги да държим малки порции пилешка супа, които бързо могат да се размразят, ако някой от семейството се почувства зле. Редом с богатите на витамини зеленчуци в пилешката супа може да се сложи и корен от джинджифил, който е мощен антиоксидант и повишава имунитета.

Ананасът, който съдържа множество витамини и минерали, пък помага за възпалено гърло, хрема и ако чувствате тялото си стегнато. Милер препоръчва и чесън за борба с вирусите, който е голям помощник за лечение и предотвратяване на инфекции.