Учени от университета на щата Виктория в Австралия установиха, че кратката интензивна физическа активност е толкова ефикасна за поддържане на митохондриалните функции, колкото продължителните физически натоварвания, съобщава сайтът MedicalXpress.

Известно е, че физическите упражнения допринасят за създаване на нови митохондрии и подобряват функционирането на вече съществуващи клетъчни органели. Но влиянието на интензивните тренировки, които значително увеличават честотата на съкращаването на сърдечния мускул, досега не бе подробно изучено, предаде БТА.

Новото изследване обхванало 8 доброволци, които трябвало да извършат упражнения с различна интензивност с велоергометър. Умерената физическа активност се изразявала в половинчасови непрекъснати упражнения с 50-процентно пиково напрежение, а интензивната активност - в пет 4-минутни упражнения със 75-процентно пиково напрежение. Спринтът пък се състоял от четири 30-секундни упражнения с максимално напрежение, с интервал от 4,5 минути между тях. В края на всяка тренировка било изследвано количеството на митохондриите в бедрените мускулни клетки.

Учените констатирали, че след упражненията, в различни части на митохондриите се променило нивото на водородния пероксид, който участва в предаването на сигнали, поддържащи правилното функциониране на клетъчни органели. Освен това продължителните половинчасови упражнения и кратките тренировки (спринтът) имали сходен ефект.