Ваксината “хваща” по-добре при подсилен имунитет

Между грипа и алергиите има многостранни връзки, които може да останат незабелязани особено при тежко протичане на сезонната инфекция, когато вниманието е привлечено от високата температура, дихателните проблеми, приковаващата в леглото отпадналост. Но грипът значително увеличава алергиите, свързани с респираторната система и като зачестяване на случаите и пристъпите, и като тежест. На това обърна внимание в дискусия за идващия грипен сезон академик д-р Богдан Петрунов - опитен специалист в областта на имунологията и алергиите.

Със застудяването и по-продължителния престой в затворени помещения се увеличава вероятността да ни повали някой от около 200-те вируса, които причиняват банални настинки, но обикновено грипът идва през декември. За да има време организмът да изработи имунитет срещу очакваните щамове, за профилактика трябва да се мисли още през октомври - ноември.

Тази зима се очаква освен познатите през последните зими щамове “Мичиган” и “Пукет” да ни атакуват и новите “Сингапур” и “Колорадо”. Прогнозите се правят на базата на заболяванията в южното полукълбо и служат за ориентир за производството на ваксините. Затова те са различни всяка година. Въпреки това никога не дават 100% гаранция, че имунизиран няма да се разболее, но инфекционистите твърдят, че дори да се стигне до заболяване, то протича по-леко и не води до усложнения.

Акад. Петрунов препоръча като основно средство за лична защита и колективен имунитет ваксините. Но даде съвет едновременно с това да се използват индивидуално подходящи според възрастта и здравословното състояние средства за стимулиране на имунната защита на организма.

 Дългогодишната практика на академика е показала, че подсилената имунна система отговаря по-добре, има по-голяма реактивност към ваксините. Вземането на хранителни добавки по системата “на съседката ѝ помага много”, трябва обаче да спре. При един дадено средство дава добър ефект, но за друг може да е без резултат или да нанесе вреди.

Освен това за деца, хора с алергии, пациенти на постоянна лекарствена терапия, бременни и жени, които кърмят, не се препоръчват добавки, които специално не са упоменати като подходящи за тях.

Различните добавки имат и конкретен начин на приемане - при някои се правят почивки, от значение за ефекта е и как точно се вземат и по кое време.

Консултация с личния лекар ще разреши съмненията.

Личните лекари първи забелязват, че със започването на циркулацията на зимните вируси, сред които са и грипните щамове, се увеличават пациентите им с пристъпи на астма, на алергични рините, бронхиални спазми. Зачестяват и случаите на отключване на всички алергии, свързани с дихателните пътища. Затова препоръката ми към общопрактикуващите лекари е

да добавят

алергичните към

рисковите групи

за грип и да ги съветват да се ваксинират, каза акад. Петрунов. За ползата от имунизацията трябва да се говори още на хората над 65 г., родителите на малки деца и ученици, бременните, медицинския персонал, учителите, полицаите и всички, които контактуват с много хора.

Грипът не е обикновено зимно заболяване, а инфекция с потенциал да се усложни фатално, казват епидемиолозите. За 100 г. от пандемията с испанския грип вирусите не са станали по-малка заплаха и особен риск е “прескачането” на вирусите между видовете като например от птици на хора.

Грипът не е нова болест, новото е, че губи регионалния си характер. С увеличаването на възможностите за пътуване, работа и туризъм до всяка точка на света расте и обменът на вируси.

“Оценката на смъртността през първите 12 месеца от грипната пандемия през 2009 г. отчита 201 200 респираторни смъртни случая и още 83 300 сърдечносъдови смъртни случаи, което е

15 пъти повече

от лабораторно

оценяваните

смъртни случаи

от пандемичния грип”, цитира данните д-р Валери Цеков, дм, председател на Българското сдружение за иновативна медицина.

“Първата добре описана грипна пандемия е през 1889-1893 г. и е била наречена руски грип. Данните са от писмо, което съобщава за първите седмици от тази епидемия в Санкт Петербург, описвайки симптомите на трите основни вида заболяване, включително катарална форма. Катарална пневмония е причинила няколко смъртни случая, а епидемията е получила името Руски катар, разказа д-р Цеков.