В края на лятото и с усещането на по-хладния въздух навън идва най-подходящият момент да се обърне по-сериозно внимание на най-големия орган на тялото ни – кожата.

“Заради слънчевите лъчи, на които сме били изложени през топлите месеци, тя е доста дехидратирана, епидермисът е станал по-дебел. Така че есента и зимата са периодите, в които можем да бъдем по-полезни на нашата кожа. Това може да стане с различни видове козметични продукти, които съдържат по-активни съставки -

може да са серуми, които

са натоварени с повече

задачи от дневния или

нощния крем

Те се слагат два пъти годишно - пролетта и есента, под крема. Есенно-зимният период е времето за много от естетичните процедури”, казва един от най-добрите специалисти дерматолози проф. Мирослава Кадурина.

С началото на хладните месеци човек може не само да подхранва добре кожата си, но и да лекува сериозни проблеми като пигментните петна, акнето и получилите се белези от него, както и зачервяването на лицето.

“30% от жените имат пигментни петна по кожата. Те се появяват по различни причини – заради хормонален проблем, вледствие на употребата на медикаменти или на неподходяща козметика. Поводът може да бъде различен, но изявата е сходна”, обяснява проф. Кадурина. При петната най-важно е да се оцени дълбочината на пигмента. А това може да го направи само добрият дерматолог. За лечението на проблема проф. Кадурина препоръчва три неща:

1. Използване на избелващи кремове.

2. Пилинги. Те са различни по дълбочина и са подходящи само в есенно-зимния период, защото при прилагането им повърхността на епидермиса изтънява. Ако се прави през лятото, може да имат обратен ефект, защото е много по-лесно слънчевите лъчи да стимулират по-голяма пигментация от тази, която ще премахваме.

3. Лазерни процедури - подходящи са за по-дълбоко разположен пигмент и също се правят само есента и зимата.

През студените месеци е подходящо и лечението на друг дефект - зачервеното лице. Това са разширените кръвоносни съдове, които най-често са изява на розацея или има генетично предразположение за появата им.

Фините мрежички по

лицето могат да се

премахнат с процедури

със съдови лазери

Те се прилагат при още един сериозен проблем – при разширените съдове на краката.

“Често те са повърхностният вариант на дълбоко разширени вени и консултация със съдов специалист е задължителна. Ако има дълбоко разширени вени, първо се коригират те, иначе нашите корекции на повърхностните съдове с лазер са временни. Правят се 3 или 4 процедури през месец”, уточнява проф. Кадурина.

 Лечението на акнето и на белезите от акнето е добре да започне през студените месеци, а не месец преди абитуриентските балове. “Проблемът е, че лечението изисква време – минимум между 3 и 6 месеца. Но ако има белези от акне или шарка, есента и зимата са времето, в което се правят лазерни процедури за тяхното заличаване”, казва проф. Кадурина.

Студените месеци са и най-подходящото време за активна терапия на стареещата кожа – тогава се правят пилингите при по-плътни кожи. Те са подходящи и при по-възрастните жени и мъже, при които има фино набраздяване на кожата.

Освен на фините бръчки

лазерният пилинг повлиява

и на дълбоките,

води до силно стягане на кожата на лицето, както и до премахване на петната.

А защо е толкова важен пилингът? “В хода на стареене на кожата епидермисът става неравномерен – процесът на отделяне на мъртвите клетки, който по принцип става на 28 дни, се забавя, епидермисът става по-дебел и неравномерен. Това променя тена и прави кожата по-груба. Пилингът изравнява тена и прави кожата по-равномерна, гладка и нежна”, обяснява проф. Кадурина.

Есенно-зимният период е и най-добрият момент за дълбока хидратация на кожата чрез хиалуронова киселина, или чрез т.нар. скинбустери (продукт с нисък процент хиалуронова киселина, който се инжектира в кожата със специфична техника чрез много мъничка игла и я хидратира в дълбочина). Хиалуроновата киселина е основната съставка на дермата и

с времето тя намалява

като количество, така че

инжекционно поставянето ѝ

води до освежаване и

хидратиране в дълбочина

“Есента и зимата са изключително подходящи за поставяне на хиалуронови филъри – те са различни видове за различните места по лицето - около очите, устата, назолабиални гънки, скули. Но тук идва изкуството на дерматолога - да прецени къде, на каква дълбочина и какъв вид филър да постави. Концепцията за подмладяване на кожата с хиалуронова киселина е тя не само да се постави в бръчките, а и на места, които изглаждат кожата, връщат предишния вид на лицето. Това е изкуството на дерматолога”, казва проф. Кадурина.

След излагането на слънце през отминалото лято е задължително да се проверят и бенките по тялото, за да се прецени доколко опасни са те. “И ако трябва да се премахне някоя, това да стане през зимния период при специалист дерматолог”, допълва проф. Кадурина. От 2015 г. тя е професор и преподавател към Департамента по дерматология на Университета “Маркони” в Рим, Италия. Консултира и провежда терапии в МЦ “Евродерма” и в “Сити клиник - Онкологичен център”.