Може да доведе до изоставане в растежа. Лечението е успешно, ако започне рано

Около 1/3 от децата у нас на възраст между 2 и 18 г. имат проблеми, свързани с изоставане в растежа. Това показват резултатите от безплатните прегледи, които се проведоха в четвъртък във Варна. От 146 прегледани деца отклонения са открити при 52.

Статистиката в годините назад показва, че броят им не се увеличава - около 3% от децата до 18 г. всяка година биват засегнати от този проблем. По-често за изоставането в растежа лечение има. То се прилага и у нас,

но е успешно само

ако проблемът бъде

уловен навреме

Много често родителите водят децата си при специалист, когато вече е късно. Това се случва предимно когато причина за ниския ръст е появата на ранен пубертет.

“Често родителите приемат това за нормално и когато дойдат, вече не можем да направим нищо”, разказва доц. Елисавета Стефанова, специалист по детски болести и детска ендокринология в столичната специализирана детска болница “Проф. Иван Митев”. Всяка година там се лекуват около 80 деца с такива проблеми, тъй като това е най-голямата профилирана клиника по детска ендокринология с 3 отделения по обща ендокринолгия, диабет и генетика.

Над 100 са заболяванията, които водят до нисък ръст. Ендокринни, синдромни и раненен пубертет са най-често срещаните. Обикновено става въпрос за засегната хипофиза, която не отделя растежен хормон. В тези случаи при някои синдромни заболявания като синдром на Търнер, на Падер-Вили, както и при хронична бъбречна недостатъчност се прилага лечение с инжектиране на растежен хормон.

“За заболяванията, за които е доказано на 100%, че растежният хормон действа, държавата заплаща напълно лечението им. То е продължително и много скъпо.

На година възлиза на

около 5000-6000 лв.,

а обикновено тези деца се лекуват до 18-годишна възраст”, обяснява доц. Стефанова.

Проблемите с растежа съпровождат човечеството векове назад. През ХIХ век започнали опити за извличане на растежен хормон от човешки хипофизи и докъм 80-те години на миналия век това било единственият начин за лечение. То обаче било спряно, защото лекарите преценили, че така може да се предаде бавно действащият невротропен вирус на лудата крава.

Междувременно учените успели да синтезират рекомбинантен човешки растежен хормон, който се използва до днес и лечението с него има много добър успех. Пионер в прилагането му у нас е проф. Лилия Пенева от детската болница “Проф. Иван Митев”, която първа го въвежда.

Лечението имитира ритъма на растежния хормон и се налага той да се поставя на децата всяка вечер подкожно. По тази причина родителите биват обучавани да го правят вкъщи. Това става чрез устройство - писалка, което скрива иглата и децата не се плашат много, защото не я виждат, само усещат лекото убождане. Технологията е усъвременена и става лесно.

“Напоследък се правят опити да се направи депо препарат на растежния хормон, който да се слага веднъж в седмицата. Очакваме този продукт да се появи на пазара и да можем да го прилагаме на пациентите, особено на по-малките”, казва доц. Стефанова.

Лечението с растежен хормон постига най-добър успех, когато той е дефицитен в огранизма. Често при навременно лечение тези деца дори надминават родителите си по ръст.

“Начинът на раждане е една от причините, която може да доведе до увреждане на хипофизата и до това тя да не отделя растежен хормон. Ако то е по-травматично, по-дълго или пък много късо, седалищно или е било със секцио”, казва ендокриноложката.

Има и много генетични причини, които могат да доведат до това. Над 10 са аномалиите в генетичната молекула на растежния хормон, които на практика го правят неактивен и недействащ.

Усложнения след менингит и някои възпалителни заболявания също крият рискове. Понякога се касае и за тумори или кисти на хипофизата. Тогава те се премахват и детето се проследява, за да се види дали ще има нужда от допълнително лечение.

Ранният пубертет е също много често срещана причина, водеща до изоставане в ръста. В тези случаи обикновено няма съпътстващи здравословни проблеми и нерядко се подценява от родителите. Поради това закъсняват с посещението при специалист и за лечение става късно, а децата остават с по-нисък ръст.

“Почнал ли е един пубертет, ние не можем да направим почти нищо”, обяснява доц. Стефанова.

Този проблем се проявява по-често при момичетата.

Ранен е пубертет,

започнал преди 8 г.

за момичетата и преди 9 г. за момчетата. Симптомите, за които родителите е добре да са по-наблюдателни, са по-обилно окосмяване и леко увеличение на гърдите при момичетата. Забележат ли ги, е добре до месец-два да заведат детето за консултация при детски ендокринолог.

“По-добре да разберат, че са се тревожили за нищо, отколкото да стане късно, защото след 8-ата година лечението ще има по-лош ефект или няма да има такова”, обяснява ендокриноложката.

В тези случаи лечението също е чрез хормонална терапия, при която се поставят аналози на хормона LHRH. Той блокира хипофизната жлеза и синтезирането на хормоните, стимулиращи пубертета и развитието на половите жлези.

“Точно това е и целта - да се забави пубертетът с година- две и детето да израсте. При ранния пубертет половите хормони стимулират растежа на костите, по-рано се затварят растежните фуги, а децата остават ниски. Затова с тези инжекции ние целим да спрем този процес”, казва доц. Стефанова.

Това

лечение също се

покрива от НЗОК

и то е с добър ефект.

Ранният пубертет засяга повече момичетата. Неотдавна учените са открили, че има дефектен ген - MKR3, който води до появата му и който може да бъде унаследен, т.е. води до фамилен ранен пубертет.

Невинаги обаче изоставането в растежа е проблем. Има и някои случаи на конституционално изоставане, което е само по време на детството.

“Изразява се с по-бавен темп, забавя се зъбното и костното съзряване. Тези деца са с малко по-ниски нива на растежен хормон и пубертетът при тях настъпва 2 г. по-късно. За разлика от останалите си връстници обаче, които спират да растат към 16 г., те продължават да растат докъм 18-20 г. и достигат нормален ръст.

“Обикновено тези деца повтарят развитието на някои от родителите, при които малко по-късно е настъпил пубертетът. Този проблем при тях има по-скоро психологични измерения, тъй като остават по-дребни спрямо връзстниците си, точно в периода на пубертета”, казва доц. Стефанова.

Средната растежна скорост на едно дете е между 4 и 6 см на година както при момчетата, така и при момичетата. Номерата на обувките и на дрехите също трябва да се сменят редовно. Ако две години те не омаляват, това трябва да е червена лампичка за родителите.

Спортовете, които подобряват ръста, са волейбол, баскетбол, хандбал, плуване и е добре с тях да се започне от 5-годишна възраст. Сънят също е много важен за растежа на децата. “Полезният сън е от 22 до 1-2 ч, когато се отделя по-голямо количество растежен хормон и тогава децата растат. Същото е и когато тичат и скачат”, съветва доц. Стефанова. Относно храната пък, колкото се може повече и по-често детето да яде домашно приготвена храна, където се вижда какво влагаме.