Дори е лечебно да се вдишват(!)
Няма смисъл да отричате - вие изпускате газове. Всеки изпуска и това е нещо хубаво. То не само е нормално, но е и здравословно.
Тези газове се събират в дебелото черво от несмляна храна. Човек в добро здраве ги изпуска на порции средно по 20 пъти на ден.
Количеството на газовете се увеличава при лошо смилане на някои храни или при непоносимост към други - например към лактоза, глутен и др. А също при изобилие от бактерии в тънкото черво или заради увеличено количество на произвеждащите повече газ видове бактерии в тракта в сравнение с други видове.
Не, няма да експлодирате, ако не изпускате газове. Но има няколко сериозни причини да не ги задържате.
1. Облекчава подут корем
Всички знаят какво е да ти е подут коремът. Неприятно е, усещаш се като силно напомпана гума. Може да е от заболяване, но по-вероятно е от храната. Бобови храни като фасула и лещата са доста "музикални". Зърнените - пшеница, ечемик, ръж, карат стомаха и червата да работят по-дълго и усещането за тежест в корема се проточва. Няма по-добър лек срещу това от обгазяването на стола.
2. Указва какво е храносмилането
Чревните бактерии са много важни за здравето. Ако се наруши равновесието им или пък ако има недостиг на най-полезните от тях, храната не се разгражда правилно. Остатъците й навлизат в дебелото черво недосмлени.
Полезните за човека чревни бактерии са 100 милиарда. Те разграждат храната, елиминират отпадъците от нея, унищожават вредни бактерии и вършат още доста полезна работа. Ако човек изпуска газове приблизително 20 пъти на ден, това означава, че трактът му работи както трябва.
3. Подсказва какво да ядете
Изпускането на газове дава представа дали храненето ви е подходящо за вашия организъм. Ако не го правите достатъчно често, може би вашата чревна флора гладува. Тя се храни със сложни въглехидрати. Ще й ги набавите, като ядете повече бобови и пълнозърнести храни, кръстоцветни зеленчуци (брюкселско зеле, броколи, карфиол, зеле и др.), а също лук и чесън.
Жените изпускат повече газове около и през менопаузата заради променени нива на хормоните. Това се оправя с прием на пробиотици, най-добре от кисело мляко и кисело зеле. Подобен ефект имат черният шоколад (с поне 70% какао) и ябълковият оцет.
4. Мирисът говори
От ректума излиза букет от няколко газа и те дават много информация какво се случва в тялото. Никой не мирише особено лошо. Но ако мирисът на този букет се влоши, това е знак за хранителна алергия или за чревна инфекция. Но пък може и да е безобиден резултат от яденето на повече чесън или месо.
5. Полезно е да се вдишват
Парадоксално, една от съставките на ароматната "аура" около човека е много полезно да се вдишва. Проучване установи, че водородният сулфид и изобщо серните газове, вдишвани в малки дози, предпазват клетките от увреждане и помагат за лечение на артрит и сърдечни болести. Учените не уточняват дали е най-добре да се вдишват собствените газове или нечии чужди. А как изобщо им е хрумнало да търсят полезно приложение на човешките газове е съвсем отделен въпрос.
За изпускащия ги народ е добре да знае, че те излитат предимно по време на сън, когато сфинктерът е отпуснат. И че човек не може да ги спре, ако не осъзнава дали го прави.
Приятни сънища!
Коментари