Човек приема дишането за даденост. И все пак прочистването на белите дробове би трябвало да е част от грижите за здравето на всеки, дори да не е астматик, миньор или закоравял пушач. Особено ако живее в градове с мръсен въздух като София.

Макар че са стегнати в гръдния кош, площта на белите дробове е 40 пъти по-голяма от площта на кожата. Тъканта им е пореста, за да могат да се разтварят и свиват постоянно. Може да се живее и с един бял дроб, но питайте такъв човек как е. Ще ви каже, че това не е живот.

Структурата на дробовете е като разклонено дърво от свързани помежду си бронхи. В края им има пълни с въздух мехурчета, наречени алвеоли. Белите кръвни клетки в тях филтрират вдишвания въздух за вредни примеси и микроби. Едните изтикват за изхвърляне от тялото, другите - унищожават.

Белите дробове работят непрекъснато, като се свиват и разтварят средно по 20 пъти в минута. Те поемат кислорода от въздуха, филтрират го и го вкарват в кръвоносната система, за да стигне до всички клетки в тялото.

Но и дробовете са уязвими. Боледуват от астма (трудно дишане заради хронично възпалени и свити бронхи); бронхит (възпаление между бронхите и дихателния път от носа и устата); инфекции; емфизем (възпалените алвеоли блокират въздуха към и от дробовете); плеврит (течност в дробовете), пневмония (бактериална, вирусна или гъбична инфекция); цистична фиброза (отделят секрет); туберкулоза; рак.

Белият дроб се претоварва от мръсния въздух, в който има прах, микроби, пулверизирани химикали и други индустриални токсини. Опасни за него са и почистващите средства, талкът, омекотителите на тъкани, ароматизиращите свещи и пръчици и дори освежителите на стайния въздух. Те отделят формалдехид и дихлорбензен. Радонът е най-опасен. Той е вторият причинител на рак на белия дроб след цигарите.

Доста софиянци, особено живялите около Орлов мост, бяха прогонени извън града от мръсния му въздух. И наистина от ноември до март в столицата става страшно да се диша заради мъглите, отоплителния сезон и безветрието. Орлов мост пък в ерата на икарусите беше най-мръсното кръстовище в цяла Европа. Сега не е.

За градския човек, особено за софиянеца е много важно е важно да пие чайове за прочистване на белите дробове. Има рецепти за поне 20 със или без мед. Ако човек е и перфекционист, ще си прави чая с вода, която е филтрирана чрез обратна осмоза.

Така например се прави чаят от медуница (която на латински се казва пулмонария, понеже наподобява формата на белия дроб). От него могат да се пият по 6-7 чаши на ден. А също чаят от ехинацеа или от риган. Ако е пресен, листенцата му се кълцат ситно. Ако е изсушен, направо се заливат с вряла вода и се запарват за 5 минути. Този чай се пие с навеждане над чашата, за да се вдишва между глътките парата на чая.

Но най- добър за белите дробове е чаят от лопен. Ето рецептата за него:

Съставки

2.ч.л. листа от лопен

1,5 ч.ч. вода

1 ч.л. мента (за вкус)

1-2 ч.л. мед (за вкус)

Приготвяне

Кипнете водата и добавете лопена и ментата. Оставете да се запари за 10-15 минути и добавете меда.

Освен чайове за белия дроб е добре да се пие и сироп от мащерка. По-добре прясна, но и сушената върши работа.

Съставки

50-100 г листа и цветчета от мащерка

1/2 л вода

1 чаша мед

Приготвяне

Смесете водата и мащерката в съд на много слаб огън. Да къкри, докато водата остане наполовина. Ще ви останат 2 чаши много силен чай от мащерка. Прецедете билката, оставете малко да изстине и добавете меда. Разбъркайте и дръжте в буркан в хладилника около 20 дни. При настинка или кашлица вземайте по половин или цяла чаена лъжичка през 2 часа.