За 2017 г. най-мръсни са ягодите

Всяка година Работната група по околната среда в САЩ прави списък на 12-те най-замърсени с остатъци от пестициди храни. Нарича го "Мръсната дузина" по името на прочутия филм от 1967 г. Подредбата е въз основа на данните за 48 вида плодове и зеленчуци, изследвани от Министерството на земеделието на САЩ.

През 2017 г. са открити остатъци от 178 пестицида в проверените храни. В 70% от тях се съдържа поне един пестицид. Той остава дори след измиване и обелване.

Обратното на Мърсната дузина е Чистата дружина - списък на 15-те най-малко замърсени храни.

Какъв е рискът?

Пестицидите са биологично оръжие. Те убиват семена на плевели, насекоми, гъбички, гризачи и други вредители по растенията. А без вредители реколтата расте по-бързо и е по-изобилна. И макар тя да служи за храна на хората, тази реколта не е съвсем безвредна за тях. В зависимост от поетата доза пестицидите причиняват рак, увреждат нервната, еднокринната и имунната система и белите дробове. Те увреждат и природата като се натрупват в екосистемите.

Особено чувствителни към остатъци от пестициди в храната са децата до 18 г., тъй като тяхната обмяна е различна от тази на възрастните.

Според Работната група първите 5 от Мръсната дузина за 2017 г. са:

Ягоди – най-зацапаните проби съдържат големи дози от 12 пестицида. Това е химически коктейл!

Спанак – съдържа двойно повече пестициди на единица тегло от всички проверени храни.

Нектарини – текстурата им е такава, че абсорбират пестициди като сюнгер. В списъка на работната група за 2012 г. нектарините бяха на първо място като най-замърсената храна, през 2017 г. са спаднали две места надолу.

Ябълки – били са на първо място като най-мръсни години наред. Сега са на четвърто място, което все пак е добре.

Праскови – като нектарините всмукват здраво пестициди. Съдържат следи от 62 пестицида, като 8 от тях са вероятни канцерогени, 24 разбъркват хормоналния баланс и 9 са репродуктивни токсини.

Останалите от Мръсната дузина са круши, череши, грозде, целина, домати, чушки и картофи.

Органичната храна, отгледана наблизо, а не доставена от чужбина, гарантира, че за нея не са използвани торове и пестициди. Затова тя е и по-скъпа. Но и защото отглеждането й изисква повече труд и по-интензивна обработка на почвата, по-големи площи и по-строг надзор и сертифициране.