Лошото при диабета е, че при травми раните по кожата на болния зарастват много бавно. Освен това с времето ходилата болезнено се обриват и тези язви също не зарастват. Двама канадски учени обаче създадоха мехлем, който заздравява тъкмо такива рани.

Химикът Чад Миркин и дерматоложката Ейми Пелър са добавили в мехлема специална съставка - сферични нуклеинови киселини. Това са синтетични молекули, аналогични на РНК (рибонуклеиновата киселина), която е налична в човешкото тяло. Синтезирани са от Миркин през 1996 г. Добавянето им в мехлема блокира действието на гена, забавящ зарастването на диабетните рани.

Ето как действа мехлемът. В тялото има един ензим, наречен GM3 синаза. При диабет той забавя зарастването на раните, тъй като пречи на кожните клетки да се регенерират. Мехлемът блокира производството на ензима, като изключва гените, които отговарят за синтеза му. В резултат темпото на зарастване при диабетиците става като при здравите хора.

Мехлемът е бил изпитан на мишки с диабетни рани. Те започнали да заздравяват на 4-ия ден. При мишките от контролната група раните зараснали изцяло за 18 дни. А при мишките, третирани с мехлема, за 12 дни.

Лосионът на Миркин и Пелър няма нежелани ефекти, тъй като се състои само от нуклеинови киселини и овлажнители. Според двамата учени той може и да предпазва ходилата на диабетиците от появата на рани.