Увеличената простатна жлеза е съдба на много мъже в напреднала възраст. Често представителите на силния пол търсят нетрадиционни и дори опасни за здравето си начини да се справят със заболяването си. Ето някои от разпространените практики:

1. Не пият вода. За да ограничат необходимостта често да ходят до тоалетна, което е проблем при увеличена простата, мъжете рязко снижават приема си на течности. Това хронично "обезводняване" води до по-лошо функциониране на целия организъм. Нарушава се баланса на течностите и биохимията в тялото. При по-възрастните хора се стига до сериозна дехидратация. В резултат на това може да се получи запек - един от най-неприятните проблеми. Водата е необходима и за имунитета, и за здравето на кожата, която е естествена бариера за организма. Недостатъчната консумация на вода може да доведе до увреда на нервната система, умора, главоболие, намалена концентрация и памет. С всеки 1% дехидратация телесната температура се покачва, а когато надхвръли 2% работоспособността значително намалява. Друг рисков момент е увредата на бъбреците - често нарушенията във функцията им са необратими. При някои мъже с увеличена простата се наблюдават твърде чести инфекции на пикочните пътища, които се утежняват от допълнителното дехидратиране.

2. Взимат медикаменти, разнообразни билки и хранителни добавки по свое усмотрение, без да са им предписани от лекар. Множеството реклами на "чудодейни" хапчета, природни средства и билкови настройки подхранват надеждата на мъжете, че могат да облекчат страданията си с алтернативни методи. Често продължителното, но безрезултатно приемане на такива препарати само влошава състоянието на увеличената простата и затруднява реалното й лечение в бъдеще. Ако не се лекува, накрая ДПХ може да доведе до обструкция на пикочния мехур, водещ до задържане на урина и евентуално до поражения върху бъбреците. Тък като ситуацията е потенциално животозастрашаваща, правилното лечение е жизненоважно. Констатирано е, че някои билки са ефективни за облекчаване на симптомите на уголемена простата. Те могат да бъдат използвани самостоятелно или да се приемат в комбинации, но ако нямат ефект е препоръчително да се проведе консултация с уролог специалист и да се предприемат други оздравителни мерки. Важно е да се знае, че част от билковите екстракти не бива да се пият, ако мъжът е на антикоагулантна терапия или има заболявания на стомашно-чревния тракт.

3. Диагностицират се сами. Спрямо симптомите си, които най-често са затруднено уриниране, често нощно ставане, усещане за тежест и накъсана струя, мъжете сами си поставят диагнозата "доброкачествено увеличена простатна жлеза". Единствено уринарният статус не е може да е основание за определянето на заболяването. На практика може да става дума и за злокачествен процес в жлезата, което налага спешна намеса на уролог и планиране на най-подходящото лечение. Забавянето на реакцията при рак на простатата може да коства живота на пациента. Затова специалистите препоръчват веднъж годишно мъжът да се среща със своя уролог и да провежда серия изследвания, включително лабораторно изследване на туморния си маркер.

За консултация със специалист в Хил клиник не се колебайте да се свържете на тел. 02 439 3131.