При здравите възрастни хора, които не са преживявали инфаркт, практиката да пият ежедневно малка доза аспирин може да предизвика повече вреда, отколкото полза, съобщи Ройтерс.

Учени от университета "Монаш" в Мелбърн установиха, че рисковете от кръвоизлив и дори рак са много по-големи при хората, които пият профилактично аспирин без медицински показания.

При тези, които вече са преживели инфаркт или инсулт, профилактиката с малки дози аспирин остава препоръчителна.

Повечето доброволци в изследването са били поне на 70 години. Те са били общо 19 000 души, от САЩ и Австралия. След около 5 години честотата на сърдечносъдовите заболявания не била значимо по-ниска сред 9525-те души, пиещи по 100 мг аспирин дневно, в сравнения с групата от също толкова хора, получавали плацебо. Вероятността от кръвоизливите обаче била с 38 процента по-висока в групата с аспирин, отколкото в групата на плацебо.

Що се отнася до хората с високо кръвно налягане или висок холестерол, които пият и други лекарства, повечето доброволци от тази категория в изследването нямали никаква полза от аспирина.

Аспиринът не променял картината и при смъртните случаи по каквато и да е причина. Най-голям дял за тях имали раковите заболявания, а те се оказали повече при хората, пиещи аспирин - 3,1 процента срещу 2,3 процента в контролната група.