Почти половината от прегледаните безплатно в инициативата на сдружението “Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ на 14 септември в София се оказаха със заболяване. Консултациите са продължение на дългогодишната кауза на председателя на сдружението д-р София Ангелова да помага на пушачи да се откажат от цигарите. Провеждат се с подкрепата на Столичната община и лично на кмета Йорданка Фандъкова, с чиято помощ е предоставен флуорографа в двора на Втора МБАЛ. Сдружението е осигурило спирометър за извършване на функционално изследване на дишането. Д-р София Ангелова

Д-р София Ангелова

От преминалите през флуорографа и спирометъра общо 45 души – 38 пушачи и 7 бивши и пасивни пушачи, почти половината се оказаха със заболяване, каза за „24 часа“ д-р Ангелова. При 13 е установена недиагностицирана до момента хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и са насочени към пулмологични кабинети за провеждане на постоянно инхалаторно лечение. При други 7 се налага извършване на компютърна томография и диагностично уточняване, тъй като с флуорографа са видени изменения в белите дробове.

ХОББ, известна още като болестта на пушачите, е вече на трето място в света като причина за смърт. От 10-те най-смъртоносни диагнози 4 са белодробни - ХОББ, острите инфекции на долните дихателни пътища, карциномът на белия дроб и туберкулозата.  Белодробните болести са на първо място по заболеваемост и сред българите..

Безплатните прегледи се извършват 2 пъти месечно, следващата дата е 28 септември. Консултациите ще продължат до края на годината. Освен чрез тел. 070010126 записването вече е достъпно и чрез Института за здравно образование www.healthedu.eu. Прави впечатление, че след преодоставянето на онлайн достъпа сега се явиха повече хора в по-млада възраст, обясни д-р Ангелова. От професионална ангажираност с каузата за намаляване на пушенето и свързаните с него предотвратими болести тя прави собствена анкета за нагласите на пациентите. „От 45-имата прегледани 39 отговориха, че не са съгласни да се пуши в заведенията (86%), а от 39-имата пушачи 32 (71%) не желаят връщане на пушенето в заведенията“, изтъкна пулмологът. Резултатите напълно съвпадат с тенденциите от досегашната практика на д-р Ангелова.