Хората все по-масово носят на китките си гривни срещу ставните болки. Но вече се знае дали с медна гривна, магнитна лента или друго подобно средство на народната медицина се облекчават болките при артрит.

През 2013 г. в Англия е проведено т.нар. двойно сляпо изследване, чиято методика е най-прецизна. То доказва, че тези приспособления са не по-ефикасни срещу артрит от пласебото. Тоест ефектът им е или нулев, или се дължи на самовнушение.

Проучването обхваща 70 души, страдащи от болезнен ревматоиден артрит. Те са подбрани случайно и последователно слагат на китките си магнитна лента, много слабо магнетизирана лента, размагнетизирана лента и медна гривна. Носят ги по 5 седмици с едноседмични паузи между тях.

Степента на болка, която са изпитвали, е била оценявана по отговорите на въпросници, чрез следене на физиологичните признаци като подуване и подвижност на ставите и на употребата на медикаменти. Данните За 65 от участниците са пълни.

Авторите на изследването заключават: "Носенето на магнитна лента или на медна гривна не изглежда да е имало някакъв лечебен ефект извън този на плацебото и не е облекчило болката при ревматоиден артрит.”

Двойно сляпото британско изследване увенчава търсенето на окончателен отговор на въпрос, поставен година по-рано. През 2012 г. сп. "Ревматология" прави системен преглед на всички медицински публикации на английски език за над 10 алтернативни лечебни подхода към остеоартрита, включително носенето на медни гривни.

Оказва се, че няма достатъчно данни да бъде препоръчан който и да е от тези подходи. Но пък и данните, че те са безполезни, също са недостатъчни. "Тези подходи, най-меко казано, са неубедителни. А и самото изследване на медните гривни не показа никакъв положителен ефект", посочва списанието.