Чаят минава за най-здравословната напитка. Хората взеха да го пият много, откак разбраха, че е пълен с антиоксиданти. Само в Китай годишно се изпиват по 5,2 милиона тона чай. Американците пък пият по 10 милиарда чаши зелен чай годишно.

Но се оказва, че от чаша до чаша разликите в чая може да са чувствителни. Някои бутилирани марки чай са чиста водица със захар почти без антиоксиданти, на които чаят дължи доброто си име. А пък ако чаят е бран в Китай, може да се окаже и със съдържание на олово. То обаче не се просмуква в напитката при варенето и остава в листенцата.

Независима лаборатория за изследване на храни в САЩ е направила проучване какво съдържа чаят, който се продава по света. То обхваща чая в торбички за запарване, бутилирания студен чай и насипния чай, сервиран вкъщи или в заведение.

Оказва се, че насипният чай е най-богат на антиоксиданти като епигалокатехин галат (ЕКГ). Той е от групата на катехините, каквито има още в плодовете, зеленчуците, виното и какаото. Именно на това вещество чаят дължи славата си. От 90-те г. насам цяла лавина изследвания свърза ЕКГ с отслабването и с предпазването от рак. Те обаче са правени в лаборатории, с животни или с големи групи от населението. Това разводнява ефекта от чая върху здравето сред безбройните други фактори, които му влияят едновременно.

От всички видове чай най-харесван е черният, следван от зеления, който се прави от листата на същото растение. Изследването и на двата вида е било в няколко фази. В първата са изследвани 5 марки бутилиран чай в търговската мрежа. В 4 от тях се оказва, че почти няма ЕКГ. В петата на етикета пише, че съдържа 190 мг катехини, а се оказват с 60% по-малко. В шишето има и 70 мг кофеин (колкото в 2/3 чаша кафе), както и 18 г захар (двойно по-малко, отколкото в шише "Спрайт").

Във втората фаза изследват чая в естествените му форми - насипен и в торбички за запарване. В една чаша, сварена с 1 ч.л. насипен чай, са открити множество антиоксиданти, от които катехините са 250 мг и една трета от тях е ЕКГ. Освен това в напитката има 86 мг кофеин (колкото в 1 чаша кафе).

В торбичките чай обаче антиоксидантите са доста по-малко, а кофеинът е съвсем минимален.

Най-изненадваща е третата фаза. Във всяка торбичка с чай има между 1,25 и 2,5 мг олово. В насипния чай обаче оловото е толкова малко, че не може да се измери.

"Олово има в много растителни продукти, тъй като то се извлича от почвата. За чаеното дърво се знае, че извлича повече олово от другите и че то се натрупва в листата", обясняват експертите. Според тях чай, в който има олово, вероятно идва от Китай заради промишленото замърсяване там. В чая от Япония например олово почти няма. Освен това при технологичното отнемане на кофеина от чая се отнема и оловото.

Според експертите оловото не създава здравен проблем. В бутилираните марки то липсва, тъй като се отстранява още при варенето. При насипния чай то остава по листенцата и не се разтваря в напитката. При чая в торбички пък самата торбичка се оказва много ефикасен филтър за оловото.