При голямо проучване невробиолози от Германия, Холандия и Великобритания стигнаха до извода, че в главния мозък на човека има зони, където се унищожават някои спомени, съобщи сп. "Кърънт байолъджи". Този процес протича в префронталния кортекс и хипокампуса.

Тежък развод, изневяра и други стресови събития могат просто да бъдат заличени от паметта.

Учените констатирали, че при съзнателните опити да бъде забравено събитие или сведение има особена активност в отделни мозъчни зони. Тя бележи физиологичния процес "забравяне". При това процесът на съзнателно "забравяне" на думи, цветове и дори аромати протича в префронталния кортекс, а след това преминава в хипокампуса, който отдавна е известен като център на паметта.

Невробиолозите заключили, че стимулирането на зони в главния мозък може да доведе до забравяне и това може да намери приложение в психиатрията. По мнението на учените физиотерапия с електрически ток с нисък интензитет ще помогне на мозъка да изтрие спомени за войни, семейни конфликти и проблеми, свързани с кариерата. Така ще се облекчи лечението на тежки психични разстройства.