Учени от университета на Северна Каролина установиха, че промяната в начина на живот за 16 седмици позволява значително  да се намали приемът на лекарства срещу високо кръвно налягане, съобщи Юрик алърт. Така се намалява рискът от инфаркт и инсулт и на практика се удължава живота.

Учените изследвали 129 мъже и жени на възраст между 40 и 80 години, които били с наднормено тегло или зътлъстели. Всички имали високо кръвно - 130-160/80-90, но в рамките на изследването не приемали лекарства. Около половината отговаряли на изскванията за прием на медикаменти срещу хипертензия.

Участниците били разделени на три групи. Тези от първата променили за 16 седмици начина си на хранене, като наблегнали на плодове, зеленчуци и обезмаслени млечни продукти и намалили червеното месо, солта и въглехидратите. Освен това се заели да отслабнат чрез гимнастика. Втората група се фокусирали само върху здравословното хранене, а третата не променили нищо.

В края на изследването участниците в първата група значително отслабнали, кръвното им се понижило с 16/10 пункта. Във втората група понижението било с 11/8 пункта, а в третата - с 3/4 пункта. Едва 15% от хората в първата група все още се нуждаели от лекарства, 23% във втората, а в третата нямало промяна в това отношение.