Учени от Северозападния университет в САЩ оповестиха, че разработили метод за бърза проверка дали биологичният часовник на човека работи точно, предаде Франс прес. Това е принос към създаването на индивидуализирани терапии.

Всички човешки клетки са синхронизирани по циркадния ритъм. Трима американски генетици, които миналата година получиха Нобелова награда, откриха регулиращи този ритъм молекулярни механизми. Биологичният часовник регулира изключително важни функции на организма, като се започне със съня и телесната температура и се стигне до глада и имунната система. Проучвания откриха връзка между нарушения в биологичния часовник и някои болести - сърдечни, диабет и алцхаймер.

Предполага се, че медикаментите са по-ефикасни, ако се приемат в даден час. Особено за химиотерапия или срещу високо кръвно. Досега, за да се разбере дали биологичният часовник е сверен, се взема кръвни проби на всеки час и се следи генната активност на клетките през деня. Така се разбира дали часовникът избързва или изостава. Методът обаче изисква много кръвни проби. 

Новият метод е разработен въз основа данни от 1000 кръвни проби, вземани през 2 часа от 73 души. После компютър е създал по-прецизен модел на генната активност на клетките през деня. Оказало се, че по този алгоритъм са нужни само 2 кръвни проби.