Подокониозата, болест от ходенето бос по вулканична почва, се появи в Уганда. Причинява подуване и големи брадавици по краката . Досега тя погрешно бе смятана за епидемичен взрив на елефантиаза (слонската болест, при която краката се подуват и заприличват на слонски), писа в. "Ню Йорк таймс".

Елефантиазата обаче се причинява от червей, който попада в тялото след ухапване от комар. Той се загнездва в лимфните възли и те изпъкват като топки, пречещи на лимфата да се оттича. Краката се подуват, разраняват се и дори започват да гният. Болестта е направила инвалиди около 40 милиона души по сметките на СЗО.

Епидемия на слонска болест в Западна Уганда бе обявена през 2015 г. Подокониозата бе открита след изследване на 52 болни. Според местното поверие те са се разболели, защото са стъпили на слонско изпражнение. В кръвта им обаче червеят липсва. Някои от тях казват, че са зле с краката още от 1980 г. На повечето са отекли и двата крака, докато слонската болест засяга само единия. А и всички болни живеят на над 1700 м надморска височина, където комарите са малко. И накрая - само един от тях е с подут скротум. А при слонската болест подуването на скротума е толкова голямо, че се налага той да бъде возен в количка.

Така учените осъзнават, че са попаднали на нова болест - подокониозата.

Когато се ходи бос по вулканична почва, в краката се набиват ситни и остри кристали на алкални минерали. Под кожата те причиняват силен сърбеж. Щом бъдат атакувани от бели кръвни клетки, причиняват възпаления, рани и засегнатата тъкан става фиброзна.

Подокониозата вече е поразила 4 милиона души в Африка. Болестта се е появила след първото разораване на земите в района. Тогава за пръв път на повърхността се показват минерали от изригване на вулкана Вирунга преди 2,5 млн. години. От местните хора 63% ходят боси, а три четвърти от тях казват, че не си мият краката. Смята се, че болестта вилнее в района от 30 г.