Понеже е богат на антиоксиданти, витамини и други полезни съставки, чаят подсилва имунната система и намалява уврежданията в клетките по цялото тяло. Освен това той регулира нивата на кръвната захар и е полезен за сърцето и съдовете.

На много места сервират чая с каничка мляко за доливане. Изследването в САЩ изненадващо установи обаче, че с добавката на прясно мляко чаят губи някои от полезните си свойства.

Учените карали 16 души да пият топъл черен чай и черен чай, смесен с прясно мляко, както и само преварена вода. След всяко пиене измервали ефекта от напитката върху кръвоносните съдове на 16-те участници.

В сравнение с водата черният чай "значително подобри" функцията на артериите, "но добавеното мляко напълно притъпи ефекта на чая", посочват учените.

Те повторили същия тест с лабораторни мишки и получили същия резултат. Обяснението им е, че този ефект се дължи на млечните белттъци. Те се свързват с антиоксидантите в чая и ги неутрализират. "Млякото обезсилва полезните ефекти на чая върху кръвоносните съдове", заключават учените.

Те проверили и дали този ефект е налице и при соевото мляко. Оказва се, че да. Белтъците в соевото мляко неутрализират антиоксидантите в чая също както белтъците в кравето мляко.