Фонд за подпомагане на млади лекари, които да посещават чужди болници с цел практическо обучение, докато специализират, ще създаде Столичната лекарска колегия на Български лекарски съюз. Обмисля се той да стартира през следващия месец. Част от средствата за него ще идват от членския внос на лекарите. Размерът им ще е фиксиран, но предстои да се уточни.

„Целта на този фонд е почти изцяло да подпомага финансово млади специалисти в определени области за обучения в клиники не само в Югоизточна Европа, но и в целия свят”, обясни д-р Асен Меджидиев, председател на Столичната лекарска колегия.

Приоритетни при избора на специализанти за обмен в чужбина, ще са областите, в които има дефицит на кадри. Идеята е младите лекари да имат възможност за обучения един, два пъти годишно за около месец, а целта е обмяна на опит и практики. Идеята вече дори била обсъдена с Бернския университет в Швейцария.

„Бюджетът ни е ограничен, но имаме идеи да привлечем и директори на болници, както и неправителствени организации и други инситутции”, обясни д-р Меджидиев.

„Ще предложим на директорите на болниците, когато изпратят свой специализант на обучение, да сключват договор с него, така че, след като вземе специалност да остане и да работи в болницата между 3 и 5 години. Виждаме това като една от малкото, но сериозни мерки за задържане на специалистите в България, защото много от колегите отиват в чужбина не само заради по-висока заплата, но и за да се обучават. Но това е само предложение, не можем да задължим никого да го направи задъжлително условие”, уточни д-р Меджидиев.

Той участва на Деветия международен медицински конгрес на Югоизточно-европейския медицински форум в Босна и Херцеговина. Заедно с него още над 100 наши лекари обмениха опит с колегите си от Югоизточна Европа.

„Щастлив съм, че за първи път има такова представителство на лекари от България. Мога да кажа, че 1/3 от представителите на форума са българи“, каза д-р Меджидиев.

Конгресът е едно от най-значимите научни събития за региона. Целта му е да работи за подобряване на здравните системи в страните от Югоизточна Европа и да постави акцент върху необходимостта  от задължително продължаващо образование за медицинските специалисти.