Алое вера се е покрило с неувяхваща слава като лечебно растение срещу какви ли не болести. Производството на екстракт от алое е една от най-големите ботанически индустрии в света. Използва се и в козметиката за сапуни, лосиони, парфюми и др. Затова не е изненада, че алоето се намърда и в състава на най-модерните напитки - смути.

Традиционно алоето се налага на натъртено и изгорено. Ако се приема орално, помага при бъбречни болести, подсилва именната система и действа като антиоксидант. От него няма вреда, така че може да се яде без ограничения.

Следните 4 рецепти с алое вера се не само лесни, но получените напитки са и вкусни.

1. Сок от алое

Съставки

- 1 голямо листо алое вера

- 2 чаши вода

Приготвяне

Срежете листото алое надлъжно през средата и изгребете навън прозрачната му пулпа с лъжица. Ще получите от 2 до 4 супени лъжици. Добавете ги към водата и разбърайте добре в блендер, докато се получи хомогенна смес. Ако не харесвате вкуса на чисто алое, добавете сок от цитрусов плод или естествен подсладител. Полученият сок може да се използва като основа за други напитки с алое.

2. Смути с чия

Съставки

- 2 чаши сок от алое

- 1-2 ч.л. семена от чия

- 1/2 ч.л. лимонов сок за вкус

- подсладител за вкус

Приготвяне

Изсипете семената от чия и сока от алое в кана и разбъркайте добре. Оставете сместа да преседи 10 минути. През това време семената от чия се навлажняват. Преди да изпиете напитката, добавете лимоновия сок и подсладителя. Семената от чия се утаяват на дъното, така че разбърквайте периодично.

3. Смути с алое

Съставки

- 1 чаша краве или бадемово мляко

- 1 нарязан лист алое (пълни около 1 чаша)

- 1/2 чаша боровинки

- 1/2 чаша парчета манго

- 1/2 ч.л. кокосово масло

- 1 шепа пресен босилек

- подсладител за вкус

- смлени семена от чия (по желание)

Приготвяне

Смесете съставките в блендер до пълна хомогенност.

4. Алое с портокал

Съставки

- 3 големи портокала

- 2 големи листа алое

Приготвяне

Изцедете сока от портокалите ръчно. Оберете пулпата от листата алое с лъжица като в рецептата за сок от алое. Сипете портокаловия сок и пулпата от алоето в блендер и го пуснете на висока скорост за около минута.