След като край Своге бяха 17 убити в автобус, Асоциацията на пострадалите при катастрофи предостави шокиращ клип от видеорегистратор, който показва какво се случва в превозно средство, ако не се поставят предпазни колани.

„Ако хората си бяха поставили колани в катастрофиралия край Своге автобус, жертвите нямаше да са 17, а по-малко. Свидетелски снимки показват, че голяма част от загиналите са изпаднали от автобуса и са били премазани от него. Ако коланите се използват, пътниците ще останат вътре. Ще имат наранявания, но няма да бъдат смъртоносни”, каза пред Нова телевизия  Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. 

Видео: Нова телевизия

„Колани трябва да има. Ние обаче сме на по-различно мнение по отношение на старите автобуси. Непосилен разход е особено за малки и средни фирми, защото автобусите без колани у нас са около 15 000. Средната цена на един колан е 15 лева”, коментира Петър Захариев, член на Управителния съвет на Сдружението на автобусните превозвачи.

По думите му един нов автобус струва от 200 000 лв. нагоре и не е лесно да се купи.

„Проблемът е, че седалките в старите автобуси не са оразмерени конструктивно да понесат въпросното натоварване, когато се добавят коланите. Това е технически проблем”, поясни Захариев.

Според него, ако се приеме наредба, много малки фирми ще фалират. Проверка на Централната автогара показала, че 99% от автобусите са с колани и видеорегистратори. Дори автобусът при Своге е имал колани, но те не са използвани.

„Нашата съвместна задача е да принудим шофьора и пътниците да пътуват с колани”, заяви Захариев.