Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ 8 септември, съобщиха от организацията.

Мотото тази година е „Първи действия при пътнотранспортни произшествия”. Всяка седмица в катастрофи у нас загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми, някои от които остават инвалиди за цял живот. Първата помощ е основно умение, което може да помогне за спасяване и намаляване на щетите от нараняванията, да намали страданията на пострадалите и да подобри шансовете за оцеляване.

Столичната структура на БЧК организира безплатен опреснителен курс по първа долекарска помощ за водачи на моторни превозни средства. Той ще се проведе в Центъра за обучение по първа помощ на бул. „Дондуков” № 61 от 10 часа. Доброволци на Българския младежки Червен кръст (БМЧК) и членове на Младежкия авариен екип ще демонстрират техники и умения в оказването на първа помощ. В 12 часа, хванати за ръце, всички участници в курса ще образуват традиционната за този ден спасителна верига при оказване на първа помощ.

В рамките на инициативата на Централната автогара в София доброволци ще раздават на водачите на автобуси и на пътниците информационни материали със съвети как да помогнем при пътнотранспортно произшествие.

В столичния парк ”Гео Милев” от 10,30 до 12 часа доброволци на БМЧК-София ще направят демонстрации по оказване на първа помощ за спасяване на пострадали и ще раздават информационни материали.