Остаряването е неизбежно. Но щом така и така ще се случи, защо да не го направим приятно? Ето кои свои навици и порици трябва да изоставите, за да не остареете прибързано.

1. Угаждаш си

Да ядеш каквото ти се яде, е нормално. Но гледай да не ти стане навик да си угаждаш, да речем, със сладкиши. Освен че причинява опасни болести, захарта състарява. Придава уморен вид и набръчква кожата най-много на клепачите. Да си угаждаш с любими храни, създава усещане за загуба на контрол и понижава самочувствието.

2. Не си доспиваш

Човек трябва да спи поне 7 часа нощем. През това време хормонът мелатонин ремонтира вредите в молекулата на ДНК. Тогава се активират и растежните хормони. Недоспиването рязко скъсява живота, освен че си личи по тъмните кръгове около очите и смъкнатите бузи. От недоспиване се затлъстява.

3. Не се обичаш

Повечето хора се отдават на всекидневните си грижи и не им остават време и сили да си доставят щастие. Всеки ден отделяйте време за себе си.

4. Давиш ядовете си в алкохол

Чаша червено вино вечер е много полезна. Цяла бутилка обаче вреди. Запоите съсипват черния дроб. Чрез алкохола човек бяга от реалността, но не решава никой проблем. Напротив, уголемява го след време.

5. Забравяш да прощаваш

Да си злопаметен, е загуба на време. Ядовете вдигат кръвното, докарват стрес и дори депресия. Също толкова лошо е да не искаш прошка. Чувстваш вина и изпадаш в апатия. Но прошката не се свежда само до други хора. Трябва да прощаваш и на себе си. Например, че надеждите ти не са се сбъднали.

6. Саможив си

Най-добрият начин за отпускане е сред приятели. Иначе човек се затрупва с работа и забравя какво е да се забавлява. Да откажеш среща с приятел, е все едно да нарушиш обещание към себе си. Презареждането на батериите ти не бива да се отлага заради твоите отговорности.

7. Живееш сред химикали

Вредните химикали са навсякъде: в клозета, в почистващите препарати, дори в храната. Вкъщи има сулфати, парабени и фталати, които объркват хормоналния ти баланс и бавно те тровят. Всичко, което влиза в контакт с кожата ти, трябва да е без токсини. Всички съставки на храната ти, изписани на етикета й, трябва да се произнасят лесно.

8. Зарязал си секса

Интимността с партньора в живота е жизнено важна. Редовният секс усилва имунната система и заздравява връзката. Ако сексуалният ви живот е в упадък, направете си график за него. Либидото се усилва, когато човек предвкусва интимността.

9. Сбъркал си спорта

Хората, които тренират нещо от страх да не напълнеят, не се наслаждават на спорта. Изтощават се и не усещат прилива на ендорфини - хормоните на щастието.

10. Твърде сериозен си

Да, в живота има сериозни неща, но не всичко трява да се взема насериозно. Усмихвай се, гледай на себе си леко присмехулно и карай да върви. Накрая всичко се оправя и няма да си спомняш за какво си се кахърил. Оптимизмът е еликсирът на дълголетието.