6 прости начина за избавяне от нея

Заедно с диабета, рака, алергиите и астмата депресията е болест на съвременната цивилизация. Тя е основна причина за самоубийствата и отнема живота на над 1 милион души годишно по света.

Депресията се крие зад сянката на тъгата. Тя изяжда съня, енергията, паметта, концентрацията и дори либидото. Може да убие желанието на човек да обича, да играе, да работи и да живее.

Д-р Стивън Айларди, психолог от университета на Канзас и автор на книгата "Лек за депресията", обясни пред в. "гардиън" какво е депресия, какво я причинява и как може да се излекува.

Според него мозъкът погрешно интерпретира болката от депресията като свръхсилна емоция. Той решава, че е нужно уединение и дава заповед "Заври се в дупка и чакай всичко да отмине". Но резултатът от това е опустошителен, защото депресираният се нуждае от тъкмо обратното - от повече контакти с други хора.

Затова общуването е единият от 6-те лека на д-р Айларди за избавяне от депресия. Другите 5 са целенасочено задълбаване в някаква дейност (за да се пропъдят блуждаещите негативни мисли), редовно спортуване, хранене с продукти, богати на омега-3 мастни киселини, всекидневно излагане на слънце и дълъг, отморителен сън.

В тази терапия се набива на очи една липса - няма антидепресанти. Според д-р Айларди те просто не действат. "Лекарствата имат половинчат ефект. А ако не подействат, при 50% от случаите настъпва влошаване на състоянието. А имат и странични ефекти - емоционално вцепеняване, сексуална немощ и наддаване на тегло", казва той. Въпреки това лекарите продължават да ги предписват. В момента 20% от хората приемат антидепресанти редовно или спорадично, а преди 30 г. са били двойно по-малко. "Откъде дойде тази епидемия?", пита д-р Айларди.

"От начина на живот, отговаря си той. Сега животът е много по-хубав отпреди, но хората не са пригодени за него. Телата им не са програмирани за лоша храна, заседяване, недоспиване, социална изолация и бесен ритъм на живот. Нашият геном не се е променил за последните 12 000 г. Биологично сме още в каменната ера. А когато едно първобитно тяло попадне в модерната епоха, последиците за здравето му може да са ужасяващи."

“При много хора в западния свят стресът трае седмици и месеци и е изключително токсичен за тялото и мозъка. Условията за живот днес са силно стресиращи и това води до епидемията от депресия. Начинът на живот “убива“ полезни вещества в мозъка като допамин и серотонин, което води до растройство на съня, уврежда мозъка, потиска имунната система и човек често боледува.

Депресията е бичът на цивилизацията. Точно като диабета, рака, алергиите и астмата тя е едно от най-тежките заболявания в наше време. Защо те са толкова широко разпространени днес, а са непознати за туземните племена? Най-простото обяснение е, че захранваме стрес-рецепторите като ядем лоша храна, работим в стресираща среда, взираме се все повече в екрана на компютъра или смартфона. Ние не сме програмирани за заседнал, социално изолиран живот на закрито, за заведения за бързо хранене, за натоварено ежедневие и лишаване от сън. Ако искаме нещо да се промени и да не сме податливи на депресията, трябва да променим начина си на живот, на хранене и по-често да сме сред природата", казва Айларди.

И днес има първобитни племена. Но при тях депресията е нулева. Те постоянно са в движение и търсят прехрана. Получават много слънце. Поемат с храната много омега-3. Изключително сплотени са и спят по 10 часа на ден. А ние се нуждаем от 8 часа сън, но спим средно 6, 7 часа, обяснява д-р Айларди.

А какво? Да си изгорим къщите и да хванем гората ли? Да идем на доживотен къмпинг с 30-те най-близки свои роднини? Не, отвръща д-р Айларди. Но можем да променим начина си на живот така, че модерните технологии да не съсипват гените ни.

Той е подложил 6-степенната си терапия на клинично проучване и при всеки от изследваните хора в депресия е настъпило чувствително подобрение. В сбита форма тази терапия се свежда до следните 6 съвета на д-р Айларди:

- Приемайте по 1500 мг омега-3 на ден (под формата на капсули с рибено масло) с мултивитамин и 500 мг витамин С;

- Не задълбавайте в тежки мисли. По-добре се захванете с нещо. Върши работа и да поприказвате с някого;

- Спортувайте по 10-15 минути на ден;

- Излизайте на припек по 15 минути всяка сутрин през лятото. През зимата - по 30 минути;

- Бъдете общителни;

- Спете по 8 часа.