Човекът на XXI в. се познава по това, че спи с джиесема до главата. Будилниците вече са демоде също като пишещите машини в компютърната ера. Все повече хора си лягат със своя телефон, особено ако е смартфон, даващ достъп до игри и интернет.

Има обаче една много сериозна причина човек да устои на новата съблазън дори с цената на 3-4 пропуснати есемеса. И тя е, че клетъчният телефон е вреден за здравето.

Ползи и рискове

Клетъчните телефони вече се използват не само като средство за връзка, а като помощници – нещо като джобна секретарка. Те напомнят за поети ангажименти през деня и за уговорени срещи. Но макар да са относително нова технология, вече се забелязва зависимост на човека от тях до степен на пристрастяване. Първият проявил се негативен ефект от това е нарушението на съня.

Клетъчният телефон дава уникална историческа възможност да се поддържа неограничен и спонтанен контакт с другите хора. Но като всеки феномен той поражда и психологически рискове. Един от тях е стресът от незабавния контакт. Другият е промени в структурата на съня на биологично ниво заради електромагнитните полета, генерирани от телефона.

Едно проспективно кохортно проучване свързва употребата на клетъчни телефони от младежи не само с нарушения в съня, но и с депресия. Друго изследване сред студенти доказва, че безсънието и пристрастяването към телефона вървят ръка за ръка. Най-тревожни са изводите от представително за цяла Япония изследване, според което "заради позвънявания и есемеси след угасването на лампата непълнолетните имат сериозни нарушения на съня".

Оказва се, че след като човек бива събуден нощем, независимо от причината, той остава по-дълго буден след това, ако мобилният телефон му е под ръка.

И трите изследвания препоръчват телефонът да не се взема в леглото. Авторите им предупреждават за трудно установимия праг, отвъд който телефонът се превръща в проблем.