Виждате как резан краставица плясва във вода и прави "жабка". Виждате красиви девойки да позират до купчина свежи зеленчуци. Ако още не сте сменили канала, вас ви всмуква магията на детоксикацията.

С нея и вие можете да отмиете своите калорийни грехове. Тя е перфектният антидот за вашето лошо хранене и за смазвания с алкохол механизъм на социалните ви контакти.

Но преди да грабнете сокоизтисквачката или да се заемете с промиване на червата си, добре е да знаете: детоксикацията е шашма! Самата идея, че тялото може да се прочисти и органите да се изперат до кристална белота, е шарлатанска. Това е псевдомедицина, която ви бърка в джоба.

Всъщност има две детоксикации и само едната е легитимна. Тя се разразява в токсикологията на "Пирогов" и спасява хора в опасност за живота от наркотици, отровни гъби, хапчета и пр. При другата самата дума "детоксикация" е присвоена от мошеници и шарлатани. С нея на уста те ти пробутват вещества и процедури уж за очистване на тялото от отрови, които уж се били натрупвали в него.

Но ако отровите се трупат в организма, без да се изхвърлят, би трябвало да си умрял. Имаш си бъбреци, черен дроб и кожа за тая работа. В очистването се включват понякога дори белите дробове. При здрав човек тези органи функционират перфектно и не е открит способ да бъдат накарани да заработят още по-добре.

Главен термин в тази шашма е думата "токсини" - отровните вещества, които се вдишват или поглъщат. Изобщо не е ясно обаче кои са тези "токсини". Веднъж назовани, те би трябвало да подлежат на измерване преди и след процедурата по детоксикация, за да се провери ефективността й. Но токсините са като пустинен мираж. Мержелеят се пред очите, ала щом фокусираш поглед върху тях, изчезват.

През 2009 г. в Англия група учени проверява 15 продукта в аптеките, за които се твърди, че прочистват отровите. Сред тях са смути, шампоани, хранителни добавки. На въпрос към производителите на какви доказателства почива тази претенция нито един не успява да обясни какво има предвид под "детоксикация", да не говорим за "токсини".

И днес рафтовете на магазините са пълни с такива продукти. Можеш да си купиш таблетки за детоксикация, тинктури, торбички с чай, маски за лице, соли за баня, шампоани, гелове, подсилващи косата мазила. Йогата и масажите също обещават очистване от отрови. Има и 7-дневни детокс диети, при които и отслабваш, но това няма нищо общо с токсините, а с глада.

Промиването на червата е отделно. За него ще ти кажат, че по стените им месеци и години наред са се трупали някакви плаки с болестотворни токсини. Ако платиш малка сума, ще ти впръскат нещо в задника и ще ги изчистят. За твое щастие и за техен лош късмет обаче никой доктор не е виждал тези плаки. Напротив, докторите казват, че с тая процедура ще си перфирираш червата.

Има и по-умни тактики. Хапче за очистване на червата причинява полимераза и изпражнението изглежда като пластмасово. След обилно изхождане се взираш в тоалетната чиния и не вярваш на очите си. Казва ти се, че е заради детоксикацията - хранителните остатъци за една нощ са станали кафяви от хапчето. А всъщност фекалиите са кафяви заради водата, с която се смесват.

А дали след дълго пиянство да не се детоксикираш? При всички случаи е добре да спреш да пиеш. Но това не е детоксикация. Черният дроб разгражда алкохола в две фази. При първата ензими го превръщат в ацеталдехид, който е силно отровен и уврежда чернодробните клетки. Почти незабавно обаче той се разгражда на въглероден двуокис и вода, която се изхвърля. При препиване ензимите не смогват с втората фаза и дробът се уврежда от ацеталдехида. Но да се пие малко и само понякога, е здравословно. Затова умерените пиячи живеят по-дълго както от заклетите въздържатели, така и от пияндетата.

Явно чашката алкохол е полезна. Може да е заради отпускащия ефект или заради синтеза на ензими в черния дроб, които разграждат токсините и от храната. Затова лекарите съветват да се пие, но по малко. Тук важи аптекарската максима, че в малки дози отровата е лекарство. Тя е в сила и за други продукти - например за броколите, наричани суперхрана. Този зеленчук наистина помага на черния дроб да се справи, но чак пък да е магически?! Не само броколи, всички зелеви зеленчуци съдържат мъничко цианид. Тоест, от тях поемаш малка доза отрова, също като алкохола, и черният дроб произвежда ензими, за да се справи с нея, а и с други отрови. Това е то детоксикацията в случая.