Обратно на ширещото се мнение, обезмаслените храни не са по-здравословни от пълномаслените им варианти. Разни знаменитости и даже диетолози препоръчват диета без мазнини, която обаче е опасна. Мазнините всъщност са много важна храна за мозъка и сърцето, за обмяната и за половия живот.

Ето кои са 4-те най-големи опасности за човека от нискомаслената диета:

1. Много захар

Мазнините се влагат в хранителните продукти, за да подобрят вкуса и текстурата им и да ги направят по-привлекателни на вид. Обезмасляването пък влошава вкуса и трябва да се компенсира с добавки, които имитират текстурата на мазнината. Например инулин, малтодекстрин, нишесте и полидекстроза. Със същата цел се добавят захар и подсладители, което обаче води до съвсем кратко засищане и човек скоро посяга към още храна. Това обезсмисля диетата и в крайна сметка води до наддаване на тегло. Ново проучване в САЩ показа, че 10% от диетичните храни дават също толкова или повече калории от техните недиетични варианти, защото в тях има 40% повече захар.

2. Страда сърцето

Мазнините в рибата, зеленчуците и ядките помагат на тялото да усвоява мастноразтворимите витамини и му дават енергия. От друга страна, в нискомаслените храни има хидрогенирани мазнини, които увреждат сърцето и съдовете. Многото захар пък повишава нивото на лошия холестерол. Ето защо за здравословна вече се смята диетата с 20-35% мазнини от риба, зеленчуци и ядки, които са богати на омега-3 мастни киселини.

3. Хормонален дисбаланс

"Добрият" холестерол, който се набавя от яйцата или се произвежда в черния дроб, има важна роля за мозъка и за хормоналния баланс. Чрез него се синтезират 5 групи стероидни хормони: глюкокортикоиди, минералокортикоиди, естрогени, прогестерони и андрогени. Първата група отговаря за синтеза на глюкогена, който разгражда белтъците. Втората група регулира бъбречната дейност. Останалите 3 групи са полови хормони и от тях зависят сексуалният живот и зачеването.

4. Наддаване на тегло

Затлъстяването не става само с ядене на мазни храни. Влияят му още много фактори. Ново изследване на Харвард доказа, че отказът от прием на мазнини не помага да се отслабне и по-ниското тегло да се задържи за повече от 1 година. В авторитетното списание "Лансет" са обобщени данните от 53 проучвания с 68 128 участници. Изводът е, че само диетата с малко въглехидрати води до отслабване, докато при диети без мазнини или без белтъчини няма дългосрочен ефект върху теглото.

5. Страда мозъкът

Здравословните мазнини подобряват мозъчните функции по много начини. Невроните разчитат на холестерола, за да извършват дейностите учене и запомняне, за да си предават импулси и да се обновяват (неврогенеза). Пак чрез холестерола кожата синтезира витамин Д, който блокира деменцията. И накрая - мазнините и най-вече омега-3 подобряват съня, прогонват депресията, тревожността и мислите за самоубийство и будят желанието за секс.