Камелия Димитрова от Варна е доказателство, че не диетите, а начинът на живот може да осигури перфектна фигура на една майка, и то на две деца. Тя е спортистка по бодифитнес и специалистка по хранене. На последното си състезание печели бронзов медал, което за натурален атлет (не взема анаболни стероиди и хормони) е голям успех. Благодари за него и на съпруга си Николай Димитров, който е фитнес инструктор и неин треньор. Камелия казва, че спортът за не повече от час на ден повишава качеството на живот и го препоръчва.

Камелия, какво не бива да правим, за да поддържаме оптимално тегло, ако не тренираме активно?

Тези, които не тренират, не бива да прекаляват с количеството приемана храна. Важно е и да пият много вода - 2,5 л на ден. Добре е да се подава храна на организма през три часа по малко. Това го кара да знае, че често ще получава храна, а като му е леко недостатъчна, ще гори повече мазнини. Препоръчително е вечер въглехидратите да бъдат изключени. Те дават горивна енергия, но вечер няма къде да я изразходим, и се натрупва под формата на мазнини.

Полезна или вредна е диетата на Дюкан, която много хора спазват?

Вредна е, защото изключва напълно въглехидратите, а те ни дават енергия. Режим без тях и без белтъчини е противоестествен и организмът страда. Много хора се притесняват да приемат мазнини - зехтин, масло, а не бива. Тях може да добавим към менюто от порция месо и салата. Вредни са хидрогенираните мазнини. Добрите мазнини се свързват с мазнините в тялото и помагат да изведем от него лошите мазнини.

При диета на Дюкан човек може да стане по-агресивен или песимистичен, защото липсата на въглехидрати влияе на мозъка. Той има нужда от тях.

Цялото интервю четете тук